Реклама / Ads
14| 4948 |19.11.2013 НОВИНИ

Финансисти: Проблемът е свитото потребление

.
Източник: Нова телевизия
За да може човек да живее нормално му трябват 543 лева на месец, за да може да се грижи за себе си и за семейството си. Ако човек получава под тази сума може да се определи като беден. Всеки трябва да си осигурява необходимите калории, за да може да работи, да осигури храна на децата си, да си осигури необходимите витамини и т.н.
 

Това каза финансовият експерт Мика Зайкова по Нова телевизия.

Проблемът е, че хората са свили много потреблението си, а това не може да се реши с един бюджет. На нас ни трябват няколко години, за да преминем, за да изживеем замразяването на доходите. За съжаление това замразяване ще продължи, смята бившият социален министър Иван Нейков. "Няма да има ръст на потребление с това замразяване на доходите, ние ще живеем все по-зле".

Дефлационният синдром е много рисков, защото се получава омагьосан кръг. Намаленото потребление не води до нарастване на икономиката", коментира Зайкова. Ние трябва да направим усилие да съживим бизнеса. Тези 50 лева, които ще се дадат на пенсионерите няма да помогнат на хората.

"Ние нямаме система, която да върже доходите на хората с квалификацията им. Самите хора не се мотивират да се квалифицират. Самите предприятия не се развиват с нискоквалифицирания персонал, който имат. Ако се вземат последните два бюджета и се сравнят ще се видят някои промени, но няма фундаментални разлики, това което носи бюджет сега няма да подобри живота ви, той е почти същият като бюджета на Дянков за 2013 г. Това са малки стъпки в правилна посока, но са недостатъчни. Липсва разбирането откъде тръгва проблема. Всички ние се опитваме да решим проблема, но нямаме подход към бизнеса, към политиката за доходите", заяви Нейков.

"Трябва да има контрол. Трябва да се създаде и управлява фонд, в който да работят експерти. Трябва да се преизчисли и финансирането на регионите. Трябваше да се създаде един програмен бюджет", каза Зайкова.

Според Нейков, този който каза, че хората могат да си стачкуват и не му пука, рано или късно ще бере плодовете на това изказване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4695 |07.10.2013 Фандъкова притеснена, проблемът с бежанците се подценявал . 36| 6184 |20.09.2013 Куюмджиев: Проблемът с АЕЦ „Белене” идва от ГЕРБ . 92| 6820 |25.07.2013 Мая Манолова: Проблемът с мъртвите души е най-труден за решаване . 31| 6489 |23.06.2013 Първанов: Проблемът на БСП е, че няма нови идеи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads