Реклама / Ads
0| 3782 |02.07.2019 НОВИНИ

Финландия пое председателството на ЕС от Румъния

.
Анти Рине Източник: БГНЕС
На 1 юли Финландия пое ротационното председателство на ЕС от Румъния. Това се случи без много шум, докато европейските лидери се бяха събрали в Брюксел, опитвайки се да изберат кандидати за най-важните постове в евроинституциите. Мотото на финландското председателство е ”Устойчива Европа - устойчиво бъдеще”.
 

Централна тема на шестмесечното финландско председателство ще бъде насърчаването на "глобалната лидерска роля на ЕС в действията за опазване на климата",  съобщава Дарик. Това означава и поемане на задължение до 2050 г. да бъде постигната климатична неутралност, заяви в реч във финландския парламент миналата седмица премиерът Анти Рине.  

 

Като част от усилията да бъде вярна на тази идея, Финландия реши да се откаже от подаръците, които прави председателството - като вратовръзки и шалове. Спестените 500 000 евро ще бъдат използвани, за да се компенсира въглеродният отпечатък от полетите, с които ще пристигат делегатите на европейските срещи във Финландия.

 

В статия, поместена вчера на сайта на финландското председателство Рине отбеляза, че млади хора в ЕС и други страни се събират пред "националните парламенти, за да покажат какво мислят по големия въпрос, който ги тревожи: кризата с климата". Той имаше предвид протестите, организирани се под мотото "Петъци за бъдещето", вдъхновени от шведската екоактивистка Грета Тунберг. 

 

"По време на финландското председателство не само ще чуем тревогите на младите хора, но и ще отговорим на тях", написа Рине.  Сред другите ключови теми за следващите шест месеца са решенията за бюджета на съюза за периода 2021-2027 г. 

 

Друга тема в дневния ред на финландското председателство е необходимостта да бъдат защитени общи европейски ценности като върховенството на закона, човешките права, равенството и демокрацията. Миграцията е друга тема, по която Финландия има интерес да има напредък, въпреки безизходицата около Общата европейска система за убежище. През 2015 г. Финландия донякъде се оказа неподготвена за наплива на мигранти по време на миграционната криза, каза Тиликайнен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4006 |25.06.2019 Българин загина в катастрофа в Румъния, 4-ма са пострадали . 0| 4272 |19.06.2019 Български тир шофьор е загинал при катастрофа в Румъния . 5| 6654 |27.05.2019 Лидерът на управляващата партия в Румъния отива в затвора за корупция . 1| 4447 |27.05.2019 Президентът на Румъния иска оставка на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads