Реклама / Ads
3| 5750 |08.11.2007 НОВИНИ

Финландия в траур, в училищата обсъждат масовото убийство

.
8 ноември във Финландия спуснаха националния флаг в знак на траур за загиналите младежи в учебния център Юкела. Там 18-годишен възпитаник на лицея застреля 8 души, след което се самозастреля.
 
Той почина по-късно в болница в Хелзинки от загуба на кръв. Ранени са още 12 души, някои от които тежко. На място са починали 7 ученика - пет момчета и две момичета, както и директорката на училището.

Президентът на страната Таря Халонен изрази дълбоките си съболезнования и чувства към близките на загиналите и пострадалите. „Потресаващо!", бе краткият й коментар пред камерите и микрофоните на медиите, след което не можа да сдържи сълзите си.

finland.jpg„Едно объркано момче с пистолет нараниха дълбоко финландското общество", заяви на свой ред премиерът Матти Ванханен.

Българският премиер е изпратил съболезнователна телеграма. Такава е изпратена и от канцеларията на президента Първанов.

Правителството в Хелзинки се обърна към ръководствата на училищата в страната да обсъдят със своите възпитаници случилото се. Само в откровени разговори, без лицемерие и скриване на истината, може да се роди полемика и да се откроят причините за някои отклонения от нормалното поведение на младите хора, категорични са спецовете.

Финландия е от най-въоръжените страни в света, заемайки второ място след фаворита САЩ, сочи изследване на независима неправителствена организация отпреди месец.

Медиите във Финландия съобщават, че 18-годишният ученик е стрелял със законно притежаван 22-калибров Sig Sauer Mosquito. Купил го напълно законно от оръжеен магазин. С него той открил безразборна стрелба, придвижвайки се по главния коридор в училище.

Операцията по освобождаването на всички ученици и преподаватели продължила няколко часа. В нея са взели участие над 100 полицая, от които поне 10 са били криминални психолози. По време на цялата операция не е произведен нито един истрел. Двама от униформените първи открили самопрострелялият се нападател в един от коридорите.

Баталията е била подготвена предварително

За броени часове следствието стигна до категоричния извод, че стрелбата е планирана предварително. Още на 6 ноември кадри от училището и стрелеца са се появили в сайта YouTube. Освен това „стрелецът от Юкела" публикувал манифест и свои фотографии. Пека-Ерик Аувинен нарекъл своето творение „Манифест на естествения подбор". В него той съобщава, че процесите на „естествения подброс" са нарушени, „Тъпанарите се въпроизвеждат по-бързо от интелктуалните и мислещи хора". По този начин Homo Sapiens се привръща в Homo Idioticus, затова е нужно прочистване. Пека-Ерик стига в своите разсъждения дотам, че решаването на този въпрос може да се постигне чрез унищожаването на целия човешки род. Според него „хората индивидуалисти" не са повече от 3% в момента. Точно те били в състояние да манипулират останалите. „Масовият човек", според Аувинен съставлява 97 на сто от човечеството. Според него замисленото убийство не е нищо повече от „раздаване на правосъдие".  

Училищата в Туусула, където е разположен учебния център Юкела, днес ще бъдат отворени както обикновено, а часовете ще се водят по учебната програма. Юкела обаче ще остане със затворени врати - там продължава да властва ужаса, а полицията събира още веществени доказателства. Всички ученици и преподаватели се намират в Центъра по кризисна психология, където специалисти се опитват да ги извадят от шоковото състояние. Общо 460 деца се учат в училището и лицея на центъра. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4967 |08.11.2007 Даниел Вълчев: Съкращенията на учители не зависят от МОН . 4| 5161 |08.11.2007 3 в 1: колосални закъснения, катастрофи и задръствания от тъмни зори . 7| 5710 |07.11.2007 Разпитват бизнесмени и политици за убийството на Емил Кюлев . 1| 9352 |07.11.2007 222 картини на класици на търг с човешки цени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads