Реклама / Ads
7| 5832 |25.02.2021 НОВИНИ

Финландски евродепутат към директора на Astra Zeneca: Вие сте като сапун, толкова сте хлъзгав

.
Източник: БГНЕС
Висши ръководители на 8 от най-големите фармацевтични компании и водещи производители на ваксини срещу COVID-19 бяха изслушани в комисията по обществено здраве в Европейския парламент. Очаквано основна тема бяха скандалните забавяния в доставките на препаратите.
 

Изслушването идва в момент на много бавно начало на ваксинирането в Европейския съюз, включително заради проблеми на производителите и отложени доставки на десетки милиони договорени дози. Страната ни не е изключение, като вчера здравният министър Костадин Ангелов изпрати писмо до AstraZeneca, която бе обвинена, че със забавените си доставки "отнема надеждата на хората" в България.

 

Не случайно най-сериозни въпроси в Брюксел имаше към директора на Astra Zeneca Паскал Сорио. Той понесе сериозни критики от евродепутатите, но обеща скорошно ускоряване на производството. По думите му затрудненията с доставките са свързани с по-бавното усвояване на технологията на производство в някои заводи. Според него може да се очаква удвояване на производството.

 

"Вие сте като сапун, толкова сте хлъзгав", отговори му финландският евродепутат Силвия Модиг. Според нея е недопустимо фирмите-производители да не знаят колко ваксини могат да доставят при подписването на договори с Европейската комисия.

Сорио отговори на критиките с думите, че хората му работят 24 часа, 7 дни в седмицата. Той уточни, че в момента доставят 100 млн. дози месечно в световен мащаб, като от април ще увеличат капацитета си до 200 млн. дози на месец.

 

"Както вие, така и аз съм разочарован, че капацитетът на производството ни е по-нисък от очакваното, което оказа влияние на нашата способност да доставим дозите. Искам да ви уверя, че работим за подобряване на производството, за да успеем да доставим 40 млн. дози през първото тримесечие на 2021 г., позволявайки ваксинация на повече от 10% от населението на ЕС", каза директорът на Astra Zeneca.

 

Ръководителят на друг производител на ваксина, която се прилага и у нас - Moderna, Стефан Бансел заяви, че може да се очаква техният препарат скоро също да осигури защита само с една доза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3151 |23.02.2021 Евродепутатът Иво Христов представи първия от десет години доклад за рибарския сектор в Черно море в Европейския парламент . 4| 3573 |22.02.2021 Лoзaн Πaнoв против избирането без ĸoнĸypc нa директора на HИΠ . 5| 3657 |19.02.2021 ЕК не може да обещае на евродепутатите пълен достъп до договорите за ваксините . 87| 6323 |14.02.2021 Генералът-евродепутат Рихо Терас: Русия разбира само от сила, не и от слабост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads