Реклама / Ads
5| 6455 |10.07.2019 НОВИНИ

Фирма сезира ЕК и Прокуратурата за безобразията с тол-системата

.
Зам.-министър Николай Нанков и Олег Асенов
От компанията „Телетол“, на която АПИ прекрати договора за доставчик на тол-услуги, са сезирали Европейската Комисия и Прокуратурата. До двете институции са изпратени конкретни детайли за злоупотреба с власт, престъпление по служба, съмнения за кражба и корупция от страна на АПИ и МРРБ, съобщават от дружеството.
 

Стартирана е и процедура в Европейската комисия по установяване на нарушения на българската държава в прилагането на европейското право, и с цел защита на правата на потребителите на електронни винетки.  

 

В няколко последователни материали Фрог разкри различни проблеми и нередности с тол-системата. Може да ги видите ТУК, ТУК, ТУК и ТУК.

 

Сигналът до ЕК е за нарушаване на европейското право, а очакванията на  собствениците на "Телетол" Мартин Димитров и Лиляна Деянова са на българското правителство да бъде наложено да поправи порочната си практика, която е в разрез с европейските правила. В случай, че правителството откаже да направи това, Европейската комисия ще заведе дело в Европейския съд и не е изключена възможността българската тол система, от която е част и електронната винетка да последва съдбата на германската тол система, която беше спряна от Европейския съд, именно заради дискриминационна практика, а договорът с Капш - избран за оператор на системата там - бе незабавно прекратен, обясняват от компанията.







От българската прокуратура, вторият национален доставчик на електронни винетки – „Телетол“  са поискали да започне разследване срещу председателя на УС на АПИ Георги Терзийски и директора на Националното Тол управление - Олег Асенов. Ведомството на Сотир Цацаров е сезирано за злоупотреба с власт, манипулиране и прикриване на публична информация и документи, ощетяване на потребителите на е-винетки и сериозни нарушения на договора за изграждане на тол-системата. В сигнала са посочени и факти, доказващи незаконосъобразността на договора за опериране на единствения действащ национален доставчик - Интелигентни Трафик Системи ЕАД, който и до момента продължава да е монополист.

 

В сигнала до прокуратурата „Телетол“ твърдят, че АПИ не е собственик и реално няма достъп към момента до собствената си система за електронни винетки.  Освен това Българската система за електронни винетки е създадена за аржентинско дружество Kapsch TrafficCom Argentina. Също така договорът на единствения засега национален доставчик на услуга, “свързан” със системата на АПИ - Интелигентни Трафик Системи ЕАД е нищожен.






„Не можем да не изразим и съжалението си от това, че се стига до това една софтуерна компания, вместо да изгражда продуктите си, за да участва на един законово регламентиран свободен пазар, да се налага да се бори с една прогнила система, която не позволява на реалния бизнес да участва на състезателен пазарен принцип в икономиката на страната.”, заявяват още от „Телетол“.

 

В допълнение, от компанията призовават МРРБ да уважат искането на транспортния сектор и да предоставят карта на изградените пътни рамки/портали, която не само не би следвало да е тайна, но и следва да бъде публично достъпна като задължение за изпълнителя на обществената поръчка за проектиране и създаване на националната тол система. Според  тях, в противен случай, ще е ясно на всички, че "тази институция е силна на думи, но когато трябва да доказва твърденията си, гузно мълчи". 

 

Недоволстовто и на гражданите от неяснотите в тол-системата се вижда в социалните мрежш, където се разпространятав колажи и клипове. Един от най-популярните е от "джип-шоуто" на премиера Бойко Борисов, в което се вижда как финансовия министър Валдислав Горанов подвиква на зам.-министърът Николай Ненков: "Тола, тола! Хайде Нанков, не се мотай с тола!"




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4785 |03.07.2019 Борисов впрегна МВР и прокуратурата в борбата с фалшивите болнични . 9| 4534 |29.06.2019 БСП: Сезираме Брюксел за отказа на АПИ да се проверят пътищата . 15| 19155 |26.06.2019 Гавра! АПИ излъга и изрита фирма, за да крепи ”задкулисието” в бизнеса с тол-таксите . 3| 4271 |26.06.2019 КФН изпрати на прокуратурата и ДАНС доклад за „Еврохолд”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads