Реклама / Ads
9| 5832 |06.10.2011 НОВИНИ

От фирми за гъши дроб до петролни босове спонсорирали МВР

.
От производители на гъши дроб до големи петролни компании са спонсорирали пловдивската дирекция на полицията. Това показва информацията от списъка на дарителите в МВР, публикуван официално на сайта на министерството на 1 октомври.
 

 

Благодетелите са снабдявали дирекцията и районните управления с най- различни неща - от кламери до автомобили. 90% от даренията обаче са под формата на гориво. Петролните компании “Инса”, “ОМВ”,“ Петрол”, “Веко петролиум” са били постоянни “кръводарители” на полицията, суми за гориво са предоставяли също “Сокотаб”, “Белла”, “Хеброс бус”, “Хаджията Груев”, “Готмар”, “М КАР”. 117 фирми са дарителите на ОДП-Пловдив, според публикувания списък. По-голямата част от договорите са сключени през първите 6 месеца на 2011 година. Общата сума е 71 500 лева. От тях 40 210 са от началото на годината до края на юни. В списъка фигурират и 28 договора от предишни години. Първият е от 2000 година с ОМВ за сумата от 200 лева под формата на гориво.

Едно от най-големите по стойност дарения тази година е на КЦМ. От комбината са дарили 3900 лева за изграждането на система за видеонаблюдение в сектор “Пътна полиция”. От договорите става ясно, че години наред МВР е действало по стария комунистически призив: от всекиго според възможностите, на всекиму според потребностите. Освен гориво, полицията е получавала канцеларски материали и консумативи - хартия за принтер, химикалки, кламери и други офис материали. “Х.Б.Б.” са дали хладилник и балатум на първо РПУ. Дилърът на БМВ “М Кар” е предоставил гумени стелки за автомобили на стойност 77, 33 лева, а “Агрия” е платила 300 лева за ремонт на противопожарен автомобил.

При по-задълбочена проверка се оказва, че близо 60 процента от фирмите дарители са регистрирани в община Раковски. Брезовска фирма, производител на гъши дроб, също е подпомагала дирекцията с гориво.

Това ли обаче са всички дарители на пловдивската полиция?
Според пълния списък с дарители на всички дирекции сумата, получена от МВР, е 4 милиона. А през август МВР отчете 16 милиона лева приходи от дарения за първото полугодие. Простата сметка показва, че 12 милиона се губят. Засега не са публикувани списъците с физически лица - спонсори, но колкото и да са щедри, едва ли хората са дали три пъти повече пари на МВР от фирмите. Според запознати има доста договори от предишни години, които не са оповестени. А продължават да действат, като всяка година към тях се добавят анекси.

“Този списък е крайно непълен и формално не посочва нищо. В него са посочени не повече от 25% от реалните дарители”, коментира заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борис Мазнев. Според него министър Цветанов трябва да каже къде са останалите пари от дарения. “Явно не желаят обществото и служителите да знаят кой и защо “дарява” пари на МВР”, коментира синдикалистът и припомня, че въпросът със даренията е поставен за първи път още преди две години от синдиката, но тогава не са получили никакъв отговор. “Не забравяйте, служителите също “спонсорират” своего рода МВР, като закупуват с лични средства компютри, принтери, тонер, листове и лични предпазни средства. На почти всички районни и младши районни полицейски инспектори се налага да изпълняват служебна дейност с лични автомобили, коментира Мазнев.

“Марица” провери имало ли е някаква полза за дарителите от спонсорството, което са направили. В списъка на МВР открихме община Кричим, която е предоставила гориво за 516,24 лв. Договорът е от март т.г. и е за гориво на стойност 516,24 лв. Стори ни се любопитно как община, която е принудена да се управлява с доста стегнат бюджет, в ситуация на криза в страната, прави дарения? Потърсен за коментар, досегашният кмет на община Кричим Атанас Калчев обясни, че дарението е направено с решение на ОбС и целта е била местната полицейска кола “Лада Нива” да има достатъчно гориво, за да си вършат служителите на реда задълженията нормално. Калчев уточни, че от МВР отпускали за автомобила месечен лимит от 50 л, който е крайно недостатъчен.

В Кричим няма полицейски подучастък. Тук работят 3-ма младши районни инспектори, 1 инспектор, 1 оперативен криминален и помощник криминален. Всички те се помещават в стая в общината и разходите за ток, вода се поемат от общината, припомни Калчев. Когато той става кмет, успява да издейства на полицаите автомобил “Лада Нива” и с решение на съветниците гласуват към лимита от 50 л на МВР още 90 л от общината, тъй като релефът на Кричим е стръмен. Много от улиците и кварталите са във високите части, а разходът на автомобила не е малък. Освен това екипът осигурява спокойствието и сигурността, освен на територията на град Кричим, и на част от село Устина, както и Ръжево Конаре.
Прави впечатление, че в списъка на фирмите дарители е и “Тракия РМ”, управлявана от съпругата на бившия зам.-министър на земеделието Димитър Пейчев Халина чрез фирма “Колло”, където собственици са съпрузите Пейчеви. Името на Пейчев гръмна през юли 2009 г., когато Софийска градска прокуратура обяви, че проверява Пейчев по сигнал, че е използвал служебното си положение за извличане на лични облаги, но нищо не се доказа. Пейчев, когото съпартийците му от НДСВ наричат “чичо Митко”, отговаряше за европейските програми в агроведомството. Междувременно семейните фирми бяха избрани и да канализират селата в община “Родопи” Марково, Брестовица, Първенец, а по-късно и Ягодово.
“Спонсорството” в МВР е много стара практика. Факт е, че въпреки огромния си бюджет (1 008 506 718 лева за тази година) парите в министерството никога не достигат. От години всяко районно управление е задължено само да си осигурява необходимите консумативи - хартия, химикалки, тонери, папки, всякакви други канцеларски пособия и не на последно място - бензин. Лимитът за горива е крайно недостатъчен и горе- долу покрива разхода за половин година. За останалата консумация районните разчитат на спонсорите. Още преди няколко години със заповед, спусната от министерството до всички дирекции, в задълженията на началниците на районно е вменено, че трябва да осигуряват ресурси за нормалната работа за управленията. Като в същото време те не са юридически лица и нито могат да сключват договори, нито да събират пари. Голяма част от даренията на физически лица влизат през служба “Контрол на общоопасните средства”, тъй като много от хората, които получават разрешително за оръжие, доброволно решават да подкрепят финансово дирекцията.

Какво ще се случи оттук нататък? Как ще функционира полицията без допълните приходи?
Полицейските началници са в шок, тъй като са наясно, че с бюджетния бензин автомобилите могат да се движат 13-14 дни. Засега няма никакво решение по въпроса. Факт е, че пловдивската дирекция трябва да върне над 20 автомобила, предоставени на различни районни и служби от дарители. На този етап няма указания от министерството как да се действа. Не са отпускани допълнителни средства от бюджета, засега няма и преразпределение на планираните разходи. Инструкциите са от типа - “Пари нема - действайте!”.(Марица)

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5880 |16.09.2011 Мафията удари и чужденците - крадат им фирми и къщи . 25| 4944 |13.09.2011 Тр. Трайков: Фирмите са допуснали безумие; ще има санкции . 3| 4923 |16.08.2011 Погват фирми, организирали алкохолен туризъм . 10| 6667 |12.08.2011 Списъци с фирми-длъжници висят в НАП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads