Реклама / Ads
18| 5176 |07.02.2013 НОВИНИ

Ст. Флоров: Само атентаторът знае със сигурност дали е натиснат грешният бутон

.
Станимир Флоров, шеф на ГДБОП
Не е ясно дали целта е била точно летище Сарафово. Хората, замесени в атентата, са обитавали страната дълго време и са разучавали. Търсили са места с по-слабо ниво на охрана. Има данни, че са оглеждали и хотел в Слънчев бряг.
 

Това заяви Станимир Флоров, шефът на ГДБОП пред bTV.

Предположението за участието на "Хизбула" е обосновано и то не идва само от нашата страна, а от съвместните усилия с другите правоприлагащи организации.

В никакъв случай не трябва да всяваме смут и паника в обществото, защото един терористичен акт има за цел точно това, каза Флоров. Никога не може да се гарантира 100% сигурността в която и да е страна.

Един терористичен акт се подготвя обстойно и дълго. Именно затова двама от замесените имат двойно гражданство. Станимир Флоров каза, че предполагат в момента в коя страна се намират, но не може да каже конкретно. "На територията на страната са пребивавали общо четири лица – загиналият атентатор и още трима души". Планирали са как ще влезнат в страната, как ще комуникират помежду си. Рядко са се събирали, отсядали са в различни хотели.

Шефът на ГДБОП припомни, че до с. Цар Калоян е била намерена личната карта на единия от тях, но отказа да потвърди, че помагачите се намират в Канада или Ливан.

"Ако Ливан се държи нормално, като всяка страна, която подпомага разследване на терористичен акт, би трябвало да ни предаде терористите, ако се окажат там. Част от съдебните поръчки за това са изпратени, други вече се правят. Но процедурата не е толкова лесна", добави още той.

Грешно копче е взривило бомбата, е предположение. Единствено самият извършител може да каже със сигурност. Флоров пак изтъкна, че ако бомбата беше гръмнала в автобуса, жертвите щяха да са много повече. Бомбата най-вероятно е внесена на части в страната и е сглобена в България, каза още шефът на ГДБОП.

Станимир Флоров изказа своето несъгласие с твърдението, че непосредствено след атентата от Израел са казали своята позиция и още тогава са започнали да ни притискат с позицията си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5484 |06.02.2013 Флоров: Камикадзето не е камикадзе, натиснало грешен бутон . 8| 5423 |01.02.2013 Само 113 били излъгани с топлото . 5| 8266 |28.01.2013 Йоско си живял с истинска самоличност в Гърция . 27| 5355 |26.01.2013 Марси Рийз: Журналистите тук си налагат самоцензура, вероятно заради натиск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads