Реклама / Ads
75| 8333 |01.08.2012 НОВИНИ

Фокус-мокус: Сирене от 5 лв се продава за 16 лв

.
И те се чудят какво става с цените на млякото...
Повсеместни проверки на животновъди, фермери, преработвателни фирми и търговски вериги започват агенти на ДАНС, НАП и Икономическа полиция. Заповедта е на премиера Бойко Борисов. Тя бе огласена по време на срещата му с представители на животновъдите, преработвателите и големите търговски вериги.
 
Ще открием откъде идват разликите в цените на млякото и месото и защо животновъдни ферми фалират, а цените в магазините растат, закани се Борисов. В същото време складове на преработватели и търговци били пълни с готова продукция.

Още повече, че изкупната цена на млякото тази година е паднала. Освен това службите ще проверят всички по веригата дали са регистрирани, плащат ли си данъците и таксите редовно. Първите резултати ще бъдат ясно още след две седмици, когато ще има нова среща в Министерски съвет.

Имаше доста емоции и спорове, описа срещата земеделският министър Мирослав Найденов. „Бяха казани доста откровени и дори нелицеприятни неща", заяви пред журналисти той.

На следващата среща, ще стане ясно защо, след като непрекъснато се увеличават субсидиите за сектора, състоянието му е толкова зле. Близо 200 млн. лв. Е наляла държавата като помощ на животновъдите, а резултат няма.

Стана ясно, че търговските вериги натискат преработвателите, преработвателите от своя страна натискат животновъдите, а животновъдите, за да оцелеят - натискат правителството. Това е порочен кръг, от който трябва да се излезе час по-скоро, заявил премиерът на срещата. Затова и ще се извадят на светло всички по веригата, за да се види, къде потъват милиони.

„Това положение не може повече да се търпи", категоричен е земеделският министър. В същото време от търговските вериги се кълняли, че са на загуба от доста време. В същото време фалират животновъди, което не е нормално, при положение, че цените у нас са като в страните с най-висок стандарт в Европа. Мистериозно изглежда на този фон увеличаването на магазините и супермаркетите на големи търговски вериги. Уж губят, а откриват нови обекти, коментират участници в срещата.

Държавата има как да се намеси в тази ситуация, обясни още министър Найденов. За да подпомогне сектора, МЗХ смята субсидията на глава добитък да се плаща по-рано, а от януари следващата година сектор „Животновъдство" да бъде подпомогнат с още 27 млн. лв.

Въвеждат се и драконовски мерки по отношение на контрола върху вноса на млечни и месни суровини.

Средната изкупна цена за литър краве мляко е около 50 ст., а за един килограм сирене са необходими около 5 - 6 литра мляко. По изчисления на специалисти, килограм сирене би трябвало да е в рамките на 4-5 лв. На щандовете в големите вериги обаче цената се движи в диапазон от 8 до 16 лева, което е нелогично.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 10500 |08.07.2012 Съпругата на Мирослав Йончев: Мъжът ми не продава проститутки! . 72| 7451 |25.06.2012 Война: Л. Павлов не дава други да продават „24 часа” и „Труд” . 15| 16319 |07.06.2012 Нидал и Мадлен Алгафари продават къща за 2,5 млн лв заради кризата . 56| 8107 |31.05.2012 Гриша Ганчев разпродава бизнеса си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads