Реклама / Ads
24| 5589 |16.09.2020 НОВИНИ

На фона на протест депутатите решиха: С машини и бюлетини гласуваме на идните избори

.
На фона на протест във фоайето на Народното събрание депутатите решиха окончателно - идните избори ще са и с машини, и с бюлетини. Заседанието на депутатите приключи след многочасови дебати по спорната тема с промените в Изборния кодекс. Разискванията ще продължат и този четвъртък.
 

Дебатите започнаха, след осигурен кворум, въпреки нежеланието на БСП и ДПС да се регистрират. Няколко пъти по време на дебатите се чуха възгласи от опозицията промените да се оттеглят заради несъвършенства и настояха, че машинното гласуване е изпитано средство за честни избори.

 

В защита на промените излезе председателят на парламента Цвета Караянчева и заяви, че вариантът и с хартиените бюлетини дава избор на избирателите.

 

От управляващото мнозинство заговориха и за опасността от коронавирус при изцяло машинно гласуване.

 

Смесената форма на гласуване подкрепиха депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и "Воля".

 

Междувременно обаче още от ранните часове на днешния ден започна поредният протест. Граждани се барикадираха във фоайето на парламента и отказват да го напуснат, докато Борисов не подаде своята оставка. Пристигна и жандармерия пред сградата на бившия Партиен дом. В момента на площада започнаха да се събират и десетки граждани в подкрепа.

 

ФрогНюз припомня,че в особено спорна тема се превърнаха предложените изменения в Изобрния кодекс. Едно от най-притеснителните предложения бе именно с формата на гласуване. Според критиките бюлетините трябва да бъдат изцяло премахнати като опция, за да се избегне възможността за манипулиране на вота и изчезване на изборни книжа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6155 |16.09.2020 В ”Честно казано с Люба Кулезич” - протестите, COVID зима и толсистемата . 11| 5642 |16.09.2020 Станишев към Урсула фон дер Лайен: Хиляди хора в България протестират за европейските ценности, очакват ЕС да чуе гласа им . 14| 5323 |16.09.2020 Парламентарни патаклами покрай Изборния кодекс. Депутатите работят извънредно . 30| 10090 |16.09.2020 Гражданска барикада в НС. Протестиращи отказват да напуснат парламента. Искат оставките на Борисов и депутатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads