Реклама / Ads
0| 3695 |12.09.2016 НОВИНИ

Форбс: Москва ще наложи вето на Кристалина Георгиева, неизбираема е

.
Кристалина Георгиева
Най-вероятният компромисен кандидат между САЩ и Русия е настоящият шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя е официалният кандидат на България - имайте го предвид, докато продължавате да четете, коментира за ”Форбс” Мелик Кайлан.
 
По-натам се казва: В предишни статии твърдях, че Бокова е най-добрата опция - на база колкото на нейните собствени плюсове, така и на минусите на съперниците й, защото последните са в изобилие. И именно това прави темата така забавна при внимателно разглеждане: поради очевидната й сбърканост и безразсъдна политическа суета.

Миналата седмица Съветът за сигурност пак проведе предварително гласуване за генерален секретар на ООН. Когато страните-членки на съвета, след много лобиране и маневриране, стигнат до общ кандидат, тогава Общото събрание ще излъчи победител. Както вече писах, очертава се предпочитание наследникът на Бан Ки-Мун да е жена и да е източноевропеец. САЩ подкрепят първата идея, Москва - втората. След 4 предварителни гласувания в продължение на месеци в Съвета за сигурност на ООН, водещите кандидати в надпреварата са португалецът Антонио Гутериш, словашкият външен министър Мирослав Лайчак, сърбинът Вук Йеремич и българката Ирина Бокова.

Най-вероятният компромисен кандидат между САЩ и Русия е настоящият шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя е официалният кандидат на България - имайте го предвид, докато продължавате да четете. В предишни статии твърдях, че Бокова е най-добрата опция - на база колкото на нейните собствени плюсове, така и на минусите на съперниците й, защото последните са в изобилие. И именно това прави темата така забавна при внимателно разглеждане: поради очевидната й сбърканост и безразсъдна политическа суета. В ООН предстои ново предварително гласуване в края на септември, тъй че наш дълг е да разчистим наново блатото, за да се ориентираме в него. Що се отнася до плюсовете на Бокова, тя покрива изцяло желаните критерии - жена и източноевропейка е, също така практикуващ дипломат като бивш и.д. външен министър на България. Управлява ЮНЕСКО от доста години със забележителна всеотдайност. Инициира съдебно преследване срещу престъпниците ислямисти, които унищожиха историческите мавзолеи в Тимбукту (Мали). Процесът тече в момента в Международния наказателен съд в Хага и това, както писах за "Уолстрийт Джърнъл", е забележителен успех поради безперецедентното пледиране за виновност на лидерите на джихадистите, извършили престъплението.

Но има и една почти толкова неустоима история, напомняща Шекспирова "Комедия от грешки", която се разиграва от друга българка, задкулисен зрител и съперник на Бокова за поста генсек на ООН - Кристалина Георгиева. Уви, тя е очевадно и изцяло неизбираема - истински Сизиф, ако използвам отново термина, който употребих за нея в предишна своя статия. Тя всъщност нито е дипломат, нито някога е била. Ала най-вече не може да бъде избрана, защото като настоящ еврокомисар е пряко свързана със наложените санкции срещу Русия. Москва ще й наложи вето. Този уикенд руснаците повториха многократно, че отказват да обсъждат нейната кандидатура. А и тя, впрочем, дори не е официален кандидат! Не още. Но задкулисни сили продължават да я натискат да се хвърля напред за номинация. И този натиск се прехвърля върху собствената й страна България - да подмени с нея досегашния си официален кандидат. Но това е една друга история за политическо безумие.


(Превод: Гласове)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3962 |23.08.2016 Кандидатурата на ген. Радев не била „спусната от Москва“ . 0| 4349 |17.08.2016 Двама въоръжени застреляха катаджии край Москва . 0| 4106 |14.07.2016 Един загинал и 29 ранени при невиждана буря в Москва . 0| 4553 |09.07.2016 САЩ изгониха руски дипломати след инцидент в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads