Реклама / Ads
11| 11300 |30.12.2017 НОВИНИ

„Франс прес” за медиите в България: Автоцензура, „стабилност” и Делян Пеевски

.
България, която се готви да председателства ЕС, е най-тежкият нарушител на свободата на словото. Това се посочва в голям материал на Агенция „Франс прес”, който идва броени дни след други публикации на уважавани медии за корупцията по високите етажи у нас – „ Юландс Постен” (Дания), „Гардиън” (Великобритания) и „Ди Цайт” (Германия).
 
АФП посочва, че от влизането си в ЕС насам, нашата страна се е сринала в класациите за свобода на словото от споделеното с Франция 35-то място през 2006 г. до 109-то от 180 възможни през 2017 г. – „най-зле класираната членка на ЕС, при това – с голяма преднина”.

„Някои наблюдатели казват, че, парадоксално, има взаимовръзка между това влошаване и желанието на България да промени имиджа си на най-бедната и най-корумпирана страна от общността”, пише авторът на текста. Той припомня заключението на „Репортери без граници”, че медийната индустрия е задушена от „корупция и задкулисни връзки между медийни собственици, политици и олигарси”.

Цитира се и проучването на Асоциацията на европейските журналисти, според което 90 процента от взелите участие в анонимна анкета са признали, че намесата в работата им е честа, като това е довело до заключението на организацията, че „автоцензурата се е превърнала в хронична болест”.

Според журналиста и преподавател в Софийския университет Светослав Терзиев властите искат „Брюксел да повярва, че има прогрес” в борбата с корупцията и за целта заглушават журналистическите разследвания.

Разследващият журналист Атанас Чобанов от сайта „Биволъ” разказва за заплахи „в сициалиански стил” срещу него и колегите му. Припомня се уволнението на карикатуриста Чавдар Николов след карикатура на Бойко Борисов, както и заплахите за уволнение на журналисти в национален ефир.

Интересно е и заключението на американския Международен борд за изследвания и обмен, според който водещите национални медии у нас са обект на „видимо политическо влияние”. Посочва се също наличието на „таблоидни вестници, сайтове и телевизии, използвани от местни олигарси за сриване на репутацията на политически и бизнес съперници и за манипулиране на общественото мнение”.

В същото време е разказана историята на „Прас-прес”, чийто първи брой така и не стигна до реповете, „защото основният дистрибутор на печатни издания, управляван от бизнесмен-депутат, просто го блокира”.

„Олигархът Делян Пеевски, който доминира мощния медиен елит на страната, е богатият вестникарски дистрибутор, който провали старта на „Прас-прес”. 37-годишният тютюнев и строителен предприемач е начело на медийна империя, чийто реален размер остава неясен заради сенчеста собственост”, пише авторът на статията.

Той отбелязва, че Пеевски е честа „мишена” на „Прас-прес” – факт, който може би не е помогнал на карикатуристите и техния вестник.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4611 |13.12.2017 Прокопиев: Има брутален натиск, за да бъде запушена устата на медиите . 2| 4676 |09.12.2017 Каракачанов мъмри медиите, задето го занимават с конфликта между Израел и Палестина . 1| 4085 |06.12.2017 Медиите ще слагат еднакви знаци за неподходящото за деца съдържание . 1| 5576 |07.11.2017 Парамов пред Фрог: Медиите на Пеевски извращават, нагли са и вулгарно лъжат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads