Реклама / Ads
5| 5258 |07.05.2012 НОВИНИ

Франсоа Оланд е президент на Франция, промени в Гърция и Сърбия

.
Франсоа Оланд
Франция има нов президент. Това е социалистът Франсоа Оланд. Той спечели 52% от гласовете, според официалните данни. Досегашният държавен глава Никола Саркози отстъпи с около 48%. „Това е голямо щастие и доверие. Готов съм да служа на своя народ”, заяви Оланд.
 
Социалистите започнаха да празнуват, макар да няма още официално обявени резултати. Те наричат своя фаворит „Господин Нормален” и вярват, че Франция ще има влияние върху европейските процеси в посока на интересите на Франция.

Лидерката на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин Льо Пен заяви, че Никола Саркози сам е виновен за загубата си. Според нея той се е подиграл с избирателите на крайната десница.

В Гърция също настъпват сериозни промени на политическия връх. Големите гръцки партии "Нова демокрация" и ПАСОК, които през последните десетилетия се редуваха в управлението на страната, получиха звучен шамар на предсрочните парламентарни избори. Двете общо вземат под 40 на сто, което е ясен знак за падащо доверие.

Дясната "Нова демокрация" получава едва 18-20% вместо очакваните близо 25%. Социалистите от ПАСОК пък паднаха до рехавите 15-17%.

Макар дясноцентристите от „Нова демокрация” да печелят най-много гласове на парламентарните избори в Гърция, партията на Андонис Самарас няма да може да състави самостоятелен кабинет.

Изненада поднесе лявоцентриситите от коалицията СИРИЗА, която се оказа втора сила на тези избори.  Те получават около 18 %. Това определено е супер успех за формацията, която при предишните избори едва прескочи изборния праг.

Считаната за неонацистка партия „Златна зора” влиза в парламента за първи път след близо 40 години с 6-8% .

Другите крайнодесни от ЛАОС са все още на кантар с 2,5-3,5% при минимален праг от 3%.

Избори имаше и в Сърбия – за президент, парламент и местни.

Борис Тадич получава най-голям брой гласове на първия тур от президентските избори в страната, но това не е достатъчно и ще има балотаж. За него са гласували близо 26.4 на сто от избирателите. Очаквано, на второ място се нарежда кандидатът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич с 24.8 на сто от гласовете. Това съобщиха от предизборния щаб на една от водещите политически партии в страната.

Борис Тадич е кандидат на Демократическата партия. Вторият тур на президентския вот ще се състои след 2 седмици.

На трето място се класира кандидатът на Социалистическата партия Ивица Дачич с 14.8 на сто. Докато Воислав Кощуница от Демократическата партия, проф. Зоран Станкович и Ядранка Шешел от Сръбската радикална партия събирраха едва 7, 8 и 3.6%.

Малка е разликата между двете основни партии на парламентарните избори в Сърбия – Демократическата партия на Борис Тадич и Сръбската прогресивна партия на Томислав Николич, предаде Б92. Според първоначалните резултати, въз основа на 14% от обработените протоколи Демократическата партия печели 24,7%, а Сръбската прогресивна партия 23,5%. На трето място е Сръбската прогресивна партия 14,6%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6270 |04.05.2012 Президентът ще бойкотира срещата в Ялта . 45| 8842 |04.05.2012 Плевнелиев: Отивам в Рибново, защото съм амбициозен президент . 56| 6526 |30.04.2012 Президентът показа характер през 100-те дни . 33| 7681 |24.04.2012 Президентът иска синдикати и държава да си помагат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads