Реклама / Ads
3| 4226 |23.08.2019 НОВИНИ

Франция и Ирландия блокират споразумение за търговия на ЕС с Южна Америка заради пожарите

.
Амазонската джунгла
Франция и Ирландия обявиха, че ще блокират търговското споразумение на Европейския съюз с държавите от южноамериканския блок Меркосур, ако Бразилия не направи повече за справяне с пожарите в Амазонската джунгла.
 

 Сътрудник на френския президент Еманюел Макрон директно обвини бразилския президент Жаир Болсонаро, че е излъгал Макрон, когато е обещавал да се ангажира с опазването на околната среда, съобщава Сега.

 

Ирландският премиер Лио Варадкар обясни, че Дъблин няма как да ратифицира договор с Бразилия, след като нейните власти отказват да вземат ефективни мерки срещу пожарите в Амазонските гори.

 

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур, органзация, която включва Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай, бе договорено през юни.

Макрон и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изразиха вчера безпокойство от горските пожари в Амазония, но Болсонаро реагира гневно и определи това като намеса и преследване на политически цели. Горските пожари в Амазония са международна криза, обяви Макрон и призова спешната ситуация там да бъде обсъдена на срещата на върха на Г-7 в Биариц. ЕС и Германия подкрепиха днес призива на Макрон пожарите в Амазония да бъдат включени в програмата на срещата на върха на Г-7 в края на седмицата във Франция, предаде Асошиейтед прес.

 

Говорителката на Европейската комисия Мина Андреева заяви днес, че ЕК „е сериозно обезпокоена. Амазония е най-голямата дъждовна гора в света и в нея се съдържат една десета от световните биологични видове“.

 

Комисията приветства инициативата на Макрон, каза Андреева и отбеляза, че "усещането за спешност на ситуацията е основателно". Тя обяви, че ЕС е готов да помогне и може в частност да предложи на Бразилия и Боливия достъп до спътниковата си система. Търговското споразумение на ЕС със страните от Меркосур ги задължава да спазват Парижкото споразумение за климата и екологичните стандарти, заяви Андреева.

 

Германският правителствен говорител Щефен Зайберт каза пред репортери, че канцлерът Ангела Меркел смята пожарите за „шокиращи и криещи заплаха“.

Великобритания е сериозно обезпокоена от пожарите в амазонската дъждовна гора, а премиерът Борис Джонсън ще използва срещата на върха на Г-7, за да призове за възстановяване на фокуса върху опазването на природата, заяви днес кабинетът му.

Финландия, която е ротационен председател на ЕС, призова днес съюза да обмисли възможността да забрани достъпа на бразилското говеждо месо до пазарите си заради причинените от пожарите опустошения на амазонската дъждовна гора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4189 |02.08.2019 Стопани блокират пътя Сливен-Ямбол заради прасетата си . 7| 4262 |20.07.2019 Франция официално ще подкрепи Кьовеши за Европейската прокуратура . 17| 5687 |13.07.2019 Франция ще подкрепи Кьовеши за европейски главен прокурор . 0| 4090 |23.06.2019 Хамилтън с втора поредна победа в Гран При на Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads