Реклама / Ads
18| 5768 |23.08.2012 НОВИНИ

Франция сваля акциза, ние го вдигаме

.
„Франция ще намали временно акциза на дизела, за да станат цените приемливи за шофьорите, обяви вчера френският премиер Жан-Марк Еро. Мярката щяла да важи, докато се създаде механизъм за регулиране на цените на горивата.
 

Междувременно вицепремиерът Симеон Дянков заяви в Панагюрище, че е невъзможно да се свали акцизът у нас, тъй като сме подписали през 2006 г. с ЕС договор за достигане на минималните ставки. Това било голяма грешка, тъй като доходите у нас са много по-ниски от средните в ЕС.

Страната ни ще достигне минималните нива за дизела догодина, когато акцизът става 64,5 ст. на литър. Във Франция е 84 ст., поради което там могат да го свалят и с 20 ст.

В момента дизелът у нас се продава за 2,71 лв. след последното поскъпване от понеделник. Във Франция е 3,20 лв.

Дянков допълни, че правителството ще промени наредбата и ще позволи съхраняването на горива в акцизни складове и извън територията на България, с което щяла да се повиши конкуренцията и цените да паднат с няколко стотинки...", съобщава „24 часа”.
„Ще променим част от нормативната уредба и някои от законите, за да дадем възможност за по-широка конкуренция, която да доведе до намаляване на цените на горивата и да се облекчи ситуацията на пазара. Това обеща вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в Панагюрище.

„Има теоретична възможност да се поиска намаляване на акциза, но за целта трябва да има решение на ЕК и всички останали 26 членки на ЕС", припомни на срещата Дянков.
Той пояснил, че в девет от страните трябва да се проведе референдум, т.е. това няма да стане веднага.

"Идеята за ползване на националния резерв също не може да се задейства, защото тя трябва да се изпълни едновременно от голяма група държави в ЕС. А първата среща на финансовите министри от общността е чак в средата на септември.", допълни министърът.
"Скокът на цените на горивата е голям проблем не само за домакинствата, но и за много държавни структури ката МВР, НАП, митниците и други. Има различни идеи в публичното пространство за намаляването им, но повечето изискват много време".
Имало възможност и да се промени Законът за данъците и акцизите и той заедно с икономическия министър Делян Добрев щели да предложат такава мярка на парламента.

Дянков заяви, че един от акцентите в бюджета за 2013 г. ще бъде по-голямата самостоятелност на общините, но след излизането на рейтингите ще се стимулират "отличниците" между тях. За тази цел ще бъде създаден специален фонд от няколко десетки милиона лева. Обмисля се и как да бъдат увеличени пенсиите, за да се компенсира изцяло натрупаната инфлация от 2009 г. насам.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6930 |19.08.2012 Трайчо Трайков знаел как да се свалят цените на горивата . 0| 6123 |15.08.2012 Свалят с хеликоптер пострадал в Пирин . 93| 12135 |03.08.2012 Проверяват още четирима олигарси за имоти във Франция . 15| 6102 |18.06.2012 България приличала на Франция по ръст на горите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads