Реклама / Ads
15| 6045 |12.07.2012 НОВИНИ

Французи и австрийци ще ни вадят газ от Черно море

.
Вече е ясно: французи ще търсят газ в Черно море. Фирма „Тотал” заедно с австрийската OMV ще проучват находищата, след като техните оферти се оказаха най-добри в конкурса на Министерството на икономиката. Победителят бе обявен лично от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.
 
Французите ще дълбаят 5 години и ще дават на България от 2 до 30% от оборота, според количеството открита суровина.

Премиерът Борисов направи сметка, че по този начин цените на газа трябва да паднат. „Имаме всички уверения, че находището е голямо. Това драстично ще понижи цената на газа и ще помогне във воденето на преговорите за закупуването на нови количества газ“, заяви министър-председателят. Според него това ще ни направи и значително по-независими от външни енергийни източници. Той пожела французите и австрийците час по-скоро да почнат сондажите.

“Тотал” спечели конкурса за сондажи в блок „Хан Аспарух”, който се намира близо до северната ни граница с Румъния. Блокът е с площ 14 440 кв. км. и това е мястото, за което румънците се опитаха да предявят претенции чрез инсцениран скандал с нас.

Предварителните анализи потвърдиха, че находището е голямо. Икономическият министър Делян Добрев дори обяви, че нашият блок е 30 пъти по-голям от открития от румънците, което се равнява на 80 млрд куб. метра газ. Поне 30 години напред ще имаме газ оттам.

Той увери, че това е нашата голяма надежда за диверсификация. Добрев припомни, че добитият собствен газ е 40 на сто по-евтин от този, който купуваме сега от Русия. Премиерът Борисов пък добави, че това е много по-важно за газовата ни диверсификация, отколкото дори интерконекторната връзка с Турция.

От „Тотал“ обясниха, че не може предварително да се говори за очакван добив на газ, но геоложката структура на българския участък в Черно море е същата като тази на румънците, така че очакванията са за големи количества и в нашата територия. Те ще станат ясни обаче чак към края на проучвателния период, който е между 4 и 5 години. Френската „Тотал“, в партньорство с OMV и “Репсол”, спечели конкурса, в който участва и шотландската „Мелроуз“. Третият кандидат – „Ексомобил“, се отказа в последния момент и не подаде документи.

От френския консорциум благодариха за прозрачно и коректно организирания конкурс от Министерството на икономиката.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 6941 |30.05.2012 Стигнахме ги германците: вадят ни от списъка на страните, заплашени от санкции . 10| 6979 |07.05.2012 Марин Райков: Французите гласуваха умно, без драми . 15| 7208 |14.04.2012 Австрийци искали да осиновят кучетата-убийци на професора . 3| 5432 |09.11.2011 Французин ще управлява "Софийска вода"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads