Реклама / Ads
4| 5011 |11.12.2007 НОВИНИ

Французи: Франция - "изтривалка" на Кадафи; нашите медици: жертви и убиец не се събират заедно

.
Българските медици до последно не знаели кога точно либийският лидер Муамар Кадафи ще бъде в Париж и двете визити просто са съвпаднали. Западната преса подхвърля на убийствени критики визитата на полковника в Париж.
 

Д-р Здравко Георгиев обясни по НТВ , че за него това е вече затворена страницаи не иска да говори за Кадафи, за Либия, и за всичко, което се е случило. Причината за отмененото посещение на медиците ни във Франция била комплексна - много от тях имали и лични проблеми, които трябвало да решават тук. Кристияна Вълчева обаче доста по-категорично обясни причината за отмененото посещение. Не може на едно място да се съберат жертви и убиец, дословно каза тя. По повод срещата между президента Първанов и либийския лидер в Лисабон преди дни, тя заяви, че това не може да я обиди, както и факта, че Саркози е поканил Кадафи в Париж, защото става дума за политика.

kadafi_0.jpg

Същевременно световната преса продължава обилно и доста саркастично да коментира посещението на либийския лидер в Париж. Английският "Таймс" разказва как най-младият член в правителството на френския президент Никола Саркози е отправила остри критики към държавния глава, позволил на Кадафи да се отнася с Франция като с “изтривалка, с която е избърсал кръвта на своите жертви”. 31-годишната Рама Яде – държавен секретар по правата на човека, била извикана в Елисейския дворец, за да обясни острите си критики към Кадафи, който за пръв път посещава западна държава в последните 25 години.

Междувременно френският външен министър Бернар Кушнер изрази “примирение с визитата”, която била планирана след намесата на Саркози в случая с българските медицински сестри и палестинския лекар. Не е изключено подписването на сделки за милиони евро, включително и на споразумение за предоставянето на ядрен реактор на Либия да е помогнало за въпросното "примирение".

"Гардиън" напомня, че Франция и Либия са постигнали съгласие по търговски споразумения за 10 милиарда евро. Според тези договори Париж ще предостави на Джамахирията самолети и ядрен реактор за пречистване на вода. “Трябва да подкрепяме тези, които осъждат тероризма и се отказват от притежанието на ядрени оръжия”, цитира вестникът френският президент Никола Саркози след срещата му с Кадафи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4867 |24.11.2007 Белгия с по- евтина оферта от Франция за военни кораби . 3| 9650 |18.09.2007 Дипломат № 1 на Франция: Трябва да сме готови за нова световна война . 11| 5058 |04.08.2007 Медсестрите искат политическо убежище във Франция, тук се тормозели . 0| 5636 |01.08.2007 Сейф ал Ислам: Свободата на медиците = Меграхи + оръжие от Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads