Реклама / Ads
21| 11910 |08.08.2009 НОВИНИ

Фраш от агенти на ДС в Софийския университет

.
Върви, народе възродени
Бившите тайни служби масово са вербували за агенти и секретни сътрудници професорите и доцентите от СУ „Св. Климент Охридски”. Особено са наблягали на преподавателите по историческите специалности.
 


Броят на агентите в най-престижното ни учебно заведение вероятно ще достигне 90 % след приключването на проверката в комисията за документите на ДС.Засега тези данни са неофициални. Няма да бъдат публикувани имената на мастити преподаватели и учени, защото са починали. Това каза в интервю за Frognews. bg секретарят на комисията Румен Борисов.

Според него нараствал интересът на отделни граждани, изпълняващи обществени функции към инструмента на „предварителната проверка”. Много от тях търсели информация за себе си в комисията още пред да бъдат разкрити връзките с ДС на предвидени от закона обществени длъжности и дейности.

Такъв бил примерът с членове на Светия Синод, които дискретно подавали молби, за да научат дали в архивите на ДС се съхраняват някакви сведения за тях. Засега съотношението между бивши агенти и духовници с чисто минало било 50 на 50. Вероятно то ще се запази до финализирането на проучването за принадлежност към ДС на висшия клир, смята Румен Борисов.

Като историк по образование той е впечатлен от факта, че впримчените под различна форма в мрежите на ДС са значително повече от членовете на тогавашната БКП. Картончетата, съхранявани в архивите с информация за принадлежност към структурите на бившия репресивен апарат на тоталитарна България са 1 млн. 500 хил. За сравнение, в редиците на комунистическата партия са били привлечени около 1 млн. 200 хил. български граждани.

По този начин ДС е функционирала като огромен паралелен организъм, който е доминирал и над самата партия, чието припокриване с държавата е било уредено от чл. 1 на комунистическата конституция. Правилото е било, ако някой от членовете на БКП, който е бил едновременно и агент, да бъде свалян от отчет при преминаването си на отговорна работа. Четете повече в Интервю.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 38252 |04.08.2009 Бивши агенти проговарят; работели за държавата . 28| 14163 |03.08.2009 Агенти на ДС се криели под перото на журналистиката . 12| 6363 |02.04.2009 Агенти на ДАНС погнаха министерството на Николай Василев . 15| 6152 |11.03.2009 Разкриха още 7 агенти на ДС в държавна комисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads