Реклама / Ads
0| 5928 |13.06.2017 НОВИНИ

Френско-швейцарски циментен концерн финансира тероризма в Сирия?

.
Френските власти са започнали разследване срещу френско-швейцарския циментен концерн ”ЛафаржХолсим” по подозрение, че финансира терористични дейности в Сирия, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Според информирани източници в разследването участват трима следователи. Единият специализиран в борбата срещу тероризма, а другите двама - във финансови престъпления. От фирмата, която е най-големият производител на цимент и строителни материали в света, отказаха коментар.

 

Подозренията изникнаха точно преди година, когато вестник "Льо Монд" писа за пръв път за тъмни сделки на "Лафарж" с джихадистите. Едва преди три месеца от концерна признаха, че са плащали индиректно на групировки в Сирия, за да продължат да експлоатират фабриката си за цимент в Джалабия, в която вложиха 600 милиона евро. Договарянето с джихадистите е ставало през 2013 и 2014-та година, когато фабриката беше затворена. Междувременно френското правителство сезира прокуратурата във връзка с информацията, че "Лафарж" е купувало петрол от режима на Башар Асад в нарушение на европейските санкции. 11 бивши работници на сирийския филиал на концерна пък заведоха иск срещу бишия си работодател затова, че ги е принуждавал да работят във военна зона.България е приела до началото на юни 47 мигранти, разселени по квотите на Европейския съюз. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия.

 

Всички приети досега у нас мигранти са пристигнали от Гърция. Общо нашата страна се е ангажирала да приеме от Гърция 831 души, а досега 570 мигранти са пожелали да бъдат преместени у нас. От Италия нашата страна е обещала да приеме 471 души, като до момента желание да дойдат в България са проявили 140 мигранти. От Турция се очаква страната ни да приеме 50 сирийски бежанци.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4974 |13.06.2017 ЕП въведжа опростена системата на етикетиране на електроуредите . 1| 6399 |14.06.2017 К. Проданов: Законът за концесиите позволява вечна собственост, което си е приватизация . 3| 7728 |14.06.2017 Експерти: България няма потенциал да посредничи с разгромената си дипломация . 8| 10178 |08.07.2017 Простреляха ливанец в столичния кв. ”Люлин”, той бере душа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads