Реклама / Ads
0| 4589 |14.01.2011 НОВИНИ

„Фрийдъм хаус”: България е свободна страна

.
снимка: freedomhouse.org
В годишния доклад на изследователския институт „Фрийдъм хаус” България е обозначена като „свободна“ държава на „картата на свободата“ заедно с останалите страни-членки на ЕС. Картата е публикувана на интернет сайта на института. В същата категория са включени и Сърбия и Черна гора. Македония, Албания и Босна и Херцеговина са посочени като „частично свободни държави“.
 

Данни за Гърция и Турция няма, съобщава БТА.

Икономическата криза се превърна в предизвикателство за напредъка в сферата на политическите права и гражданските свободи за Централна и Източна Европа и в Прибалтика, се посочва в доклада на „Фрийдъм хаус“. Някои от бившите комунистически държави в Централна Европа и балтийските републики се оказаха сред най-силно засегнатите от световната икономическа рецесия. Консолидирането на демократичните институции и влиянието на Европейския съюз не допуснаха сериозно отстъпление от постигнатия напредък в демократизацията, но в някои от страните вече се проявяват признаци на отстъпления, които са най-ясно изразени в Латвия и Унгария.

В категоризацията според спазването на човешките права и гражданските свободи „Фрийдъм хаус“ използва три категории. Свободна страна е всяка, в която съществува широк спектър от открита политическа конкуренция и се спазват гражданските свободи. Съществуването на независими медии е сред основните критерии за включване на дадена страна в тази категория.

В „частично свободните“ страни се наблюдават някои ограничения на политическите права и граждански свободи. Тези ограничения често се проявяват в контекста на корупция, слаби правоприлагащи институции, етническо напрежение или гражданска война.

Сред частично свободните страни на картата са отбелязани Грузия, Армения и оспорваните райони Южна Осетия и Абхазия. Като „несвободни“ се класифицират страните, в които не се спазват основни политически права, а основните граждански свободи системно се нарушават.

За пета година „Фрийдъм хаус“ докладва за упадък на политическите права и гражданските свободи по света. Изследването засяга 194 страни и 14 територии. В анализа не са включени страните, станали членки на ЕС преди „голямото разширение“, започнало през 2004 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6610 |13.01.2011 30 града в страната имат проблем със замърсяването на въздуха . 1| 7585 |12.01.2011 България и Румъния влизат в Шенген, ако са заедно . 8| 4913 |11.01.2011 Станишев: Колко точно е демокрацията в България? . 2| 4789 |11.01.2011 В.Чернева: Препоръките към България за Шенген не са драматични

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads