Реклама / Ads
22| 6453 |29.06.2011 НОВИНИ

Фрийдъм хаус: Президентът се политизира; формира партия в нарушение на традицията

.
Напрежението между президента Георги Първанов и правителството на премиера Бойко Борисов през 2010 г. достига връхната си точка; легитимността на кабинета зависи от решителността му да се пребори с корупцията и организираната престъпност, се казва в доклада.
 

Ситуацията у нас се е влошила, гласи новият годишен доклад на Международната неправителствена организация "Фрийдъм хаус" за състоянието на 29 държави в преход от Централна Европа и Евразия. Остават за разрешаване редица проблеми в ключови сфери, които засягат реформи в съдебните системи, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, пише "Новинар".

В доклада се припомня, че България е успяла да стабилизира системата си на демократично управление. Властта е била сменяна мирно, през 2004 г. страната ни става член на НАТО, а през 2007 г. се присъединява към Европейския съюз.

Прогнозите за 2011 г. са, че България ще продължи да се бори с развиващата се икономическа криза. Смята се, че отлагането на Шенген ще се бави до второто шестмесечие на 2011 г. Легитимността на кабинета Борисов до голяма степен зависи от решителността му да се пребори с корупцията и организираната престъпност, се казва още в доклада.

Демократичното управление в България върви надолу, констатира още правозащитната организация “Фрийдъм хаус” в годишния си доклад. Демократичността на управлението на национално ниво е единственият критерий, по който страната ни бележи спад спрямо 2010 г. в скала от 1 до 7, като единицата е максимално високата оценка. Затова и средният рейтинг от 8-те показателя се е влошил - от 3,04 на 3,07 пункта.

Напрежението между президента Георги Първанов и правителството на премиера Бойко Борисов през 2010 г. достига връхната си точка, пише в доклада в частта му за демократичност на националното управление. “Президентът открито оспорва лидерството на ГЕРБ, използвайки всяка възможност да изтъкне различията си с правителството. След като опитът за импийчмънт пропадна, президентът се политизира още повече, като формира де факто президентска партия в нарушение на българската конституционна традиция и този ход предизвиква още конфликти с правителството във връзка с висши назначения. Тези скандали, както провалът на бившия външен министър Румяна Желева за еврокомисар, ерозират публичното доверие в премиера Борисов. Въпреки това Борисов и ГЕРБ остават най-популярни в страната, се казва в доклада.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4989 |27.06.2011 Кандидат-президентът на БСП ясен на 16 юли . 18| 5073 |21.06.2011 Фидосова: Президентът ни е ясен, бистрим вицето . 3| 6987 |20.06.2011 Президентът подписа указ за местните избори . 33| 6980 |10.06.2011 Президентът и Трактора сътворили кандидатурата на Кунева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads