Реклама / Ads
10| 5318 |18.06.2013 НОВИНИ

"Фрийдъм хаус": Зависими медии влошават още повече демокрацията в България

.
"През 2012г.продължи да се влошава положението с независимостта на медиите в България. Засилва се концентрацията на собственост и водещи издатели се обвиняват взаимно в корупционни отношения с правителството, данъчни измами и други престъпления."
 

Това се посочва в частта за България на разпространения във вторник годишен доклад "Страни в преход 2013" на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус", съобщава Дневник. В нея е отчетено, че за миналата година в страната нищо не се е променило по 7 основни показателя, но влошаването на медийната среда тегли надолу цялостната оценка за състоянието на демокрацията.

Според индекс, в който 1 означава най-голям напредък, а 7 - най-голямо влошаване, за медиите е дадена оценка 4 (при 3.75 година по-рано). Крайната оценка за България е 3.18 (от 3.14 година по-рано). Така страната попада в категорията на полуразвити демокрации заедно с Румъния, Хърватия, Сърбия, Черна гора и Македония. Всички останали нови членове на ЕС от Централна и Източна Европа са в най-високата категория на развити демокрации, макар Унгария да се плъзга надолу към отпадане във втората от петте категории.

Най-тежко е положението с демокрацията в групата "Напълно развити авторитарни режими", включваща Русия и още 6 бивши съветски републики - Таджикистан, Казахстан, Азърбайджан, Беларус, Туркменистан и Узбекистан.

Специално за България се допълва, че икономическата криза е съсипала приходите на медиите, увеличила е зависимостта им от правителствени реклами и от политическата обвързаност на собствениците им. "Журналистите в България продължават да са изправени пред заплахи с насилие - често в отговор на разследвания, разкриващи мощни бизнес интереси или организирана престъпност." България е заедно с Румъния, Полша и Таджикистан сред анализираните 29 страни, отбелязали спад в категорията "Независими медии".

Авторите отбелязват още: "България сформира през май ново правителство след като най-големите от 16 години насам протести предизвикаха предсрочни избори. Но слабата избирателна активност демонстрира разочарованието на гражданите от икономическите трудности и от цялата политическа класа. След многократно понижаване на показателите за независимост на правораздавателната система, независимост на медиите и демократичност на националното управление цялостният резултат за България се е понижил почти два пъти спрямо този на Румъния, откакто двете страни влязоха в ЕС през 2007г."

Обзорът на данните за България през последните 10 години показват, че през 2011г. е настъпило влошаване на качеството на изборния процес, което не е коригирано след това. Същото е положението с демократичността на националното управление, където влошаването е настъпило през 2010г. При местните власти от 2006г. насам "Фрийдъм хаус" не отчита абсолютно никаква промяна. Същата пълна стагнация цари в категория "Гражданско общество" - там от 2007г. показателят не се е променил. При медиите единствено през 2006г. е имало леко подобрение на индекса до 3.25 пункта, след което идват три фази на влошаване - през 2007, 2009 и 2013г. Състоянието на борбата с корупцията е било малко по-добро през 2006-2008г., след което през 2009г. рязко се влошава и не следва никаква промяна до днес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5448 |08.06.2013 Около 350 000 в България са алкохолно зависими . 5| 4982 |20.05.2013 А. Василев: Фирмите не трябва да са зависими от държавния бюджет . 8| 5207 |05.12.2012 Независимите депутати: Не сме се събудили демократи от вчера . 29| 5576 |05.04.2012 Сидеров: ГЕРБ ни прави енергийно зависими от Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads