Реклама / Ads
13| 15644 |16.09.2015 НОВИНИ

Фрог алармира: Лапат 200 млн. за гъски по Програмата за развитие на селските райони

.
Зам-министър Васил Грудев
От Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) са категорични, че ако не се спре прилагането на направление „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и ливадния блатар в обработваеми земи с орнитологично значение”, парите по мярката ще бъдат източени по схема и ще останат за сметка на държавния бюджет. Това заявиха за Фрог от ААЗП.
 
Заложник ли е българското земеделие на частни интереси? Вижте позицията на Експертният съвет на Асоциацията пред Министерството на земеделието:

"Направлението за поддържане на местообитанията на зимуващите гъски е компрометирано и цели единствено източване на мярката за сметка на останалите направления в нея. Това се прави с цел лично облагодетелстване на определен кръг лица, които гравитират около зам.-министър Васил Грудев и предишният министър на земеделието и храните от ГЕРБ, известен със своята алчност.

Преди повече от месец алармирахме за схема за източване по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2014-2020 г. Целта е да се източат над 200 млн. лв. от ПРСР, като тези пари да се раздават на фермерите без абсолютно никакви изисквания и ограничения, един вид на вид на калпак. Ние сме категорично против българското земеделие и земеделските ни стопани да бъдат заложник на частни интереси. Готови сме на всякакви действия, включително и протестни, за да предотвратим спирането на програмата от Брюксел, което неминуемо ще се случи.  

Ние заявяваме, че сме абсолютно против случващото се в момента с определени мерки от ПРСР 2014-2020 г. и като цяло наложеният начин на управление на програмата.

В качеството му на зам.-министър Васил Грудев започна управлението на ПРСР с имиджа на експерт и професионалист. От действията му обаче се оказа, че имаме ресорен зам.-министър, отговорен и управляващ Програмата с най-тежък финансов ресурс от ЕС само и единствено с цел облагодетелстване и създаване на предимства за консултантските фирми на неговата любовница Цвети Савова. Взетите от него в последния момент „политически решения“, включително като изискване или приемане на нови условия за кандидатстване по мерките, които дават предимство на определен кръг земеделски стопани, които са били подготвени и ще се облагодетелстват за сметка на другите от взетото политическо решение. В момента ПРСР е застрашена от спиране, защото нарушенията извършени от Васил Грудев са изключително сериозни и при последващ одит, ЕК ще ги констатира. Реално земеделските стопани ще станат заложници и ще платят цената за безобразията, извършени от зам.-министър Грудев.

Въпреки множеството писма, които изпратихме до всички заинтересовани органи - Министерския съвет, МЗХ, Парламентарната комисия по земеделието и храните, заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика г-н Томислав Дончев и Европейската комисия, ние все още не срещаме никакво съдействие. Заради нашите опасения преди два месеца проведохме среща със зам.-министър Васил Грудев, който е ресорен по Програмата за развитие на селските райони. На тази среща, както и в други негови медийни изяви, той заяви, че направлението „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и ливадния блатар в обработваеми земи с орнитологично значение“ на мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г. няма да източи парите по мярката, като тя ще бъде ограничена в рамките на 20 млн. евро за целия програмен период.

Но от действията на зам.-министър, Грудев произтичат два извода – или умишлено заблуждава и лъже за взетите от него решения и последствията от тях, или е фрапиращо некомпетентен и застрашава получаването на европейските пари от българските земеделци. В подкрепа на това са неговите твърдения и спекулации относно направлението за „гъските“.

В отговор на наше писмо от ДФЗ посочват, че по направлението са заявени 2 600 000 дка. Съгласно наредба № 7 от 24.02. 2015 год., плащането за един декар е 8.7 евро на дка (приблизително 17 лв.). Всички ангажименти по мярка 10 „Агроекология и климат“ са за 5 години, като единственото реално изискване към кандидатите по направлението е, да не намаляват първоначално заявените площи (но могат да ги увеличават през оставащите 4 години). От всичко това до момента е видно, че приблизително 50 млн. лв . на година (за 5 години – 250 млн. лв.) ще бъдат раздадени на „късметлиите“, чиито земи са определени като местообитания на зимуващи гъски от БДЗП (Българско дружество за защита на птиците). Въпреки че предходните анализи на това направление показват, че прилагането му е необосновано и безсмислено и няма никакъв ефект, БДЗП предлага тази дейност, а зам.-министър Грудев активно съдейства за прилагането и отново. Затова и през новия програмен период изхранването на гъски е заложена като основна дейност, за която ще бъдат изразходвани почти всички средства, определени за мярка 10 „Агроекология и климат“.

Ако ААЗП не беше алармирала за подготвената груба кражба и измама, със сигурност подготвената схема щеше да бъде реализирана безпроблемно. Въпреки медийният отзвук обаче, нейната реализация продължава, като твърденията на Грудев се приемат като единствено вярната гледна точка, а предупрежденията на експертите се неглижират и се тълкуват като действия на лична основа, целящи да дискредитират изключителния професионалист Грудев.

Месеци преди кандидатстването земеделските стопани са били обиколени и уведомени за схемата и са били принудени да подпишат договори на стойност от 20 % до 30 % от годишното плащане за направлението (в което няма никакви изисквания, съответно не са необходими консултации за 5 годишния период на дейността) срещу „изпреварващата“ информация и като гаранция за плащанията, които в противен случай няма да бъдат извършени."

Е, заложник ли е българското земеделие на частни интереси? Става дума за източване на над 200 млн. лв. И то само по едно направление.
Вече писахме за съмнителни действия на зам.-земеделския министър Цветан Димитров по завишаване броя на елитни породи и стада животни, която хитрост води до присвояване на над 120 млн лв през последните години.
Крайно време е компетентните органи да се заемат със сигналите!

Калин Драмски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5688 |15.09.2015 Адв. Вълков за Фрог: Чакам САС да отмени 18-годишните присъди на убийците на Ники . 8| 6084 |15.09.2015 Бащата на Вероника пред Фрог: Дадоха 30 г. на убиеца! Той се разкайва, но не е искрен . 1| 4334 |14.09.2015 Фрог позна, че делото „Килърите” ще бъде отложено . 15| 9417 |09.09.2015 Д-р Найденов за Фрог: Бежанците ни носят СПИН и проказа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads