Реклама / Ads
27| 6931 |27.04.2015 НОВИНИ

Фрог алармира: Власт и швейцарският франк побъркват 10 000 българи

.
Във връзка с драстичното поскъпване на швейцарския франк хиляди български семейства са изправени пред непосилната задача да погасяват месечните си вноски по изтеглени ипотечни/потребителски жилищни кредити във франкове. Те живеят в постоянен стрес, че ще загубят домовете си. Това пишат представители на Сдружение «Защита правата на кредитополучателите».
 
Тези кредити реално след 8-10 години редовно изплащане главниците на кредитите на всички кредитополучатели са по-високи с 40-50%, отколкото реално усвоените пари. Изплащат се кредити във франкове, главници, които никога няма да бъдат изплатени, защото в противоречие на познатите досега банкови практики навссякъде по света, вместо при плащане дългът да намалява, той расте с всяка изминала година. По този начин кредитите стават практически неизплащаеми, а кредитополучателите остават длъжници на банките за цял живот, обясняват от сдружението.

В този капан са попаднали хиляди български семейства, които живеят в постоянен стрес, че ще загубят домовете си, че идва поредна вноска или обаждане от банка. Съществува реална възможност на улицата да останат невинни деца, майки и бащи, да фалират малки и средни предприятия, работодатели на трети лица, което може да доведе до ескалиране на напрежението, заявяват от управителния съвет на «ЗПК».

До настоящия момент сдружението е изпратило писма до всички държавни институции – президента, премиера, омбудсмана, БНБ и др. Има такива и до всички големи партии в страната.

През последните месеци група адвокати, които работят със сдружението са изготвили проект на закон, чиято цел е да се наложи «разумна граница» на печалбата на банката от валутните разлики. Дава се за пример факта, че почти във всички държави, потърпевши от ситуацията, са предприели мерки за излаботване на политики и закони за защита на гражданите си. Такива са взети в Унгария, Полша, Хърватия, Румъния, Гърция и Австрия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 9712 |27.04.2015 П. Иванов пред Фрог: Изтребвам се отнася за хлебарки, но не и за хора. Колко е тъжно да си прост! . 0| 7065 |24.04.2015 Първо във Фрог: Ренета Инджова при Вартоломей I! . 10| 5682 |24.04.2015 Д-р Дечев за Фрог: Москов слива две болници без решение на МС . 5| 5614 |23.04.2015 Ген. В. Петров за Фрог: Спекулация е, че АБВ в Пловдив се е разцепила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads