Реклама / Ads
1| 13236 |12.10.2016 НОВИНИ

Фрог изчисли: Кой и по-колко печели от бизнеса с нелегални мигранти у нас

.
Държавата налива милиарди левове в бежански центрове, огради, техника и какво ли още не в борбата с нелегалните мигранти. Ефектът обаче е нулев-те продължават да преминават тайно границата и да пресичат България. Всеки ден на различни места в страната се залавят групи от 40-50 души, но това е капка в морето от нелегални чужденци, които влизат и излизат от страната. И въпреки наливаните милиарди този мръсен бизнес не спира, а напротив. Защо ?
 
Защото никой няма интерес той да бъде пресечен, тъй като стотици хора се „хранят” от него. Повечето са държавни служители. И това ги устройва. По данни на Европол трафикантските мрежи в Европа са спечелили през 2015 г 6 милиарда евро. Поне една трета от тези пари са изкарани в България.
Публична тайна е, че организираните престъпни групи, които се занимаваха с контрабанда на цигари и наркотрафик зарязаха тези „занимания” и се ориентираха към по-доходния и по-безопасен трафик на хора.

Чужденците влизат у нас по същите канали и схеми, по които се внасяха дрогата и цигарите от Турция. И по същите канали се изкарват към Сърбия за Западна Европа.
По неофициални данни трафикантската мрежа у нас се ръководи от сирийци, женени за българки, които от години живеят у нас. Те работят с турските каналджии, които организират трафика от Истанбул към България. Мигрантите плащат между 5 и 8000 евро на човек, за да стигнат до Германия. За влизане нелегално у нас сумата варира между 500 и 1000 евро, а прекарването от София до сръбската граница е по 200-250 евро на човек.

Най-ниските нива в йерархията на каналджийските мрежи т.нар. водачи получават между 100 и 200 евро на човек, като прекарват групи от около 25-30 души през браздата. Толкова е и заплащането на шофьорите, които с бусове возят мигрантите през страната.
Въпреки, че властта си затваря очите и неглижира проблема корупцията по границата процъфтява. Подкупи взимат всички-гранични полицаи, митничари и дори командированите по границата униформени от вътрешността на страната. Парите се дават или на ръка на място от каналджията, често около 5 000 евро за група чужденци или по банков път. Да, точно по банков път. Засечени са граничари от Капитан Андреево, които пътуват до Одрин, за да теглят пари от тайните си сметки в турски банки. Като парите се внасят от каналджиите.

При поредния арест на граничари и митничари на същия граничен пункт се оказа, че те са прибирали по 50 евро за пропускането на един мигрант нелегално.
Задържаните преди няколко месеца служители на Магистрална полиция-София се оказаха пазители на бусовете с мигранти. Те даже ги екскортирали до границата срещу заплащане. В домовете на някои от тях бяха открити суми от по 50 000 лв, скъпи оръжия и коли, които не могат да си позволят със заплатите на полицаи. И това е само капка в морето.

Мрънканията на редовите полицаи срещу командироването им на границата от мизерните условия на работа, палатките и калта, отшумяха бързо-бързо. Сега даже има наплив за работа на границата. Защото увиличава сериозно доходите на униформените ченгета от подкупи за да си затварят очите при нелегалното преминаване на браздата.
Както ми каза един трафикант: Ние плащаме по 250 евро на дежурния в граничния участък и той праща патрула наляво, а ние минаваме от дясно.
Чиста работа. Срещу заплащане се прави всичко-изключва се системата за наблюдение, променя се обсега на термокамерите или пък групите чужденци се пренасочват към райони, където няма камери. През граничните пунктове мигрантите влизат с коли, бусове, камиони и влакове. Имаше задържан граничар, който возел с личната си кола чужденци през пункта.

Границата обаче е само началото. Ако трафикантите успеят да вкарат нелегалните безпроблемно в страната те ги предават на водачите и шофьорите на бусове. За техните тарифи вече стана въпрос. Следва настаняване в тайни квартири или хостели. Това е също много печеливш бизнес, свързан с нелегалните мигранти, в момента. Доказва го бумът на хостели в центъра на София, около джамията и Лъвов мост.
Измислена е хитра врътка. Хостелът няма нужда от лиценз и категоризация като хотела. Там се настаняват хора с някакъв измислен договор за наем, а съдържателят не е длъжен да ги регистрира.
Никой не може да каже колко хора преминават през хостелите, но вероятно хиляди и то само за седмица.

Освен в столицата мигрантите се настаняват в Столипиново в Пловдив и при хората на Ахмед Муса в Пазарджик. Много от чужденците се „обгрижват” срещу заплащане от известна циганска фамилия от Костинброд, коато работи не с пари, а само със злато. Заради затварянето на границата от страна на Сърбия трафикантите се преориентираха и насочиха потока към река Дунав и Румъния. Нелегални мигранти вече се задържат в Никопол, Лом и Велико Търново.

Друг проспериращ бизнес около мигрантите е този с техния статут, твърдят запознати.
„Минути след задържането на всяка група нелегални в някое от полицейските управления в София пристигат правозащитници от неправителствени организации. Те носят готови бланки, които чужденците попълват с искане за получаване на бежански статут. Това се заплаща по договорка с мигрантите. Откъде правозащитниците са толкова добре информирани? Ами от полицаи, на които се плаща”, твърдят запознати.
Почти 1300 души искат статут на бежанец месечно у нас, представете си за какви суми става дума.
Следва бизнескръг около центровете за временно настаняване. Там персоналът директно свързва мигрантите, които са на свободен режим с трафикантите срещу заплащане. Те работят необезпокоявано пред вратите на центровете в Харманли, Овча купел, Военна рампа и Враждебна в столицата. Там вербуват и кандидатите за пътуване към Западна Европа.

Заловените нелегални мигранти се изправят пред съда. Там се върти друг бизнес. При представянето си пред ВСС кандидатът за шеф на Районния съд в Свиленград, известен още като „бежанския съд” Христо Георчев изнесе интересна информация за рекетирането на нелегалните имигранти от адвокати. Той обясни, че при завеждането на дела срещу имигрантите на тях им се назначават служебни адвокати, а разходите за защитата се поемат от държавата. Въпреки това някои от адвокатите искали пари от чужденците. Той подкрепи подозренията си, че с някои от чужденците най-вероятно се злоупотребява и ги карат да подписват документи за наемане на адвокати, като разказа за случай как в 2 часа през нощта граничната полиция залавя група от 15 алжирци, а малко по-късно се оказва, че те вече са си упълномощили адвокати.
Служебните адвокати полуават между 100 и 300 лв на дело, а преводачите от арабски, чужденците не знаят никакъв език, по 40-50 лв. на час. Нелегалните мигранти обикновено са осъждани на глоба от 100 до 300 лв.или лишаване от свобода от 5 до 12 месеца за незаконно преминаване на границата. Никой от тях никога не е платил дължимото и държавата е на загуба от цялата процедура.

На всичкото отгоре служебните адвокати не получават нищо, а държавата завежда изпълнителен лист срещу осъдения, който да покрие разходите. Но докато това стане осъдените чужденци вече са духнали зад граница.
За сравнение докато стотици печелят от бизнеса с мигрантите, държавата е на тотална загуба. Годишно харчи около 60 млн. лв. за мигрантите. Това означава храна, подслон, транспорт, медицински грижи и т.н.  Държавата харчи хиляди левове, за да осъди бежанците и да ги репатрира, без да получи нищо.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5537 |12.10.2016 Фрогоко: Новият ректор на МУ спуснат от проф. Начев? . 2| 8139 |12.10.2016 Политологът Д. Ганев за Фрог: Задължителното гласуване в България е мит . 1| 15734 |11.10.2016 Фрогоко: Шефката на „бежанския съд” напуснала, след проверка на робатата й . 2| 10668 |06.10.2016 ФРОГОКО: Проф. Начев или доц. Ангелов поемат Медицинския университет?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads