Реклама / Ads
17| 11439 |02.11.2015 НОВИНИ

Фрог научи: Европа спира източването на милиони за сметка на гъски и пчели

.
Александър Атанасов
След проведените разговори в ГД "Околна Среда" и ГД "Земеделие" на ЕК представителите на ААЗП Александър Атанасов и Пламен Драгнев заявиха, че предложената от Министерството на земеделието и храните 15-та нотификация на ПРСР 2007 -2013 г. няма да бъде одобрена в предложения вид.това научи Фрог нюз от председателя на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) Александър Атанасов.
 
Това означава, че промените в НАРЕДБА 11 за прилагане на 214 "Агроекологични плащания", направени преди седмица, няма да бъдат законни. Те ще бъдат отменени, защото не отговарят на ПРСР. Обсъдени бяха и съмненията на ААЗП относно придобилите скандална популярност схеми за "Гъските" и "Пчелите", заради фкоито МЗХ предлага промените в 15 -та нотификация. Реално е предотвратено спирането по неадекватен и необоснован начин на сейтбооборота за сметка на гъските и пчелите.

Всички земеделски стопани, които подпишат доброволния отказ от направлението за сеитбооборота, предлаган им услужливо от службите по Земеделие", ще се откажат сами от полагащите им се плащания за оставащите години до завършването на 5 годишния им агроекологичен ангажимент, информират от асоцияацията.

Екоземеделците обжалваха наредба на зам.-земеделския министър Васил Грудев във Върховния административен съд (ВАС). Във ВАС ще бяха изложени мотивите, с които обжалват промените в Наредба №11 за прилагане на агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013,които са публикувани в Държавен вестник.

Фрог няколко пъти вече съобщава за заобикалянето на закона от заместник-министър Васил Трудев. Основното притеснение на Александър Атанасов е, че с промените, заложени от земеделското министерство, ще провалят сеитбооборота.

"Парите за биоземеделие по мярка 11 - Биоземеделие, реално са свършили за целия програмен период в противоречине на експертното мнение", каза Атанасов. "По мярка 4.1 също са свършили, причината е, че заобиколиха изискванията", допълни председателят на ААЗП.

Той призова ДАНС и разследващите органи да проверят фирмите, гравитиращи около сестрите Цветомира Савова и Гергана Савова. Припомняме, Гергана, която е сестра на съветничката в агроминистерството Цветомира Савова съвсем бе кандидатствала пред Брюксел за яхта и джип 4х4 в проект от Програмата за развитие на селските райони.

"ДАНС знае ли какви са оборотите на фирмите на съветничката на земеделското министерство /визира се Цветомира Савова/, след като са извършени политическите решения от зам.-министър Васил Грудев, какъв е обемът на парите, с които оперират сестрите Савови"/ Цветомира има сеесра Гергана, която е кандидаствала за яхта по Програмата за селстите райони/ пита Атанасов, който е готов да се извини на зам.-министър Грудев, ако подозренията му се окажат безпочвени.

Председателят на асоциацията твърди, че с промените в нормативната уредба се готви източване на републиканския бюджет. Един от тези примери е подпомагане на земеделците, които декларират, че на техните ниви има зимуващи гъски.

Първоначално помощта е била с по 17 лева на дка, после условията се променили и станало до 17 лева на дка, което, по думите на Атанасов, може и да е нула стотинки. Любопитното е, че за получаване на тези пари няма изискване. Могат да кандидатстват стопаните, насели земята си със зърнено-житни култури. Програмата е за 5 годишен период, декларираните площи не може да намаляват с повече от 10%.

"Ако бяха платени всички хиляди декари за гъските по 17 лева за 2,7 хил. дка за 5 години, това е около 250 млн. лева за подпомагане на гъските, без да има гъски. Най-скандалното е, че тези пари ще са от бюджета на страната. Нямаше да бъдат възстановени", обяснява Атанасов за сетен път.

Според него думите на зам.-министър Грудев, че имало максимален бюджет от 20 млн. евро, били неточни. "Това е индикативна таблица от минимални пари. За да плати за гъските, трябва да плати подадените заявления, от които 20% отиват за консултантските фирми. 960 земеделци са подали заявление за 5 години за бъдещ период. Почти целия наличен бюджет по мярка Агроекология и климат щеше да отиде при тях", каза председателят на асоциацията на егроекологичните земеделски производители.

На пресконференция в БТА стана ясно, че има и втора скандална измама - тя е със скоропостижната регистрацията на 40 хил. пчелни кошера от хора, които изведнъж са открили тези свои умения."Едва преди месец стана известно, че тази мярка (за подпомагане на пчелните кошери) ще я има, 3 месеца преди това е започнало ударното регистриране на кошерите. Ако искат ПСРС да не бъде спряна, да проверят", каза Атанасов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 101| 33862 |31.10.2015 Само във Фрог: Махат 20-те заплати в МВР от Нова година . 22| 6692 |30.10.2015 Р. Гълъбинов за Фрог: Готвим се за сценария на Гърция с Бюджет 2016 г. . 5| 6390 |30.10.2015 Д. Божилов за Фрог: Шефът на ВАС бламира съдебната реформа по команда . 7| 4341 |30.10.2015 300 000 бежанци от Йордания и Ливан вървят към Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads