Реклама / Ads
8| 11006 |23.01.2015 НОВИНИ

Фрог научи: Избухна война в средите на частните съдебни изпълнители

.
Война избухна в средите на частните съдебни изпълнители. Причината е, че тринадесет члена на гилдията са провели тайна среща в Хисаря. Това е станало без знанието на останалите частни изпълнители и то само броени дни преди да се проведе Общо събрание, насрочено за 31 януари т. г., научи Фрог нюз от вътрешни хора.
 

До този момент никой от редовите частни съдебни изпълнители не знае какъв е бил предмета на срещата. Това, обаче засилва още повече недоверието в ръководството и затвърждава усещането за задкулисни игри. Именно това е дало повод на Мариян Петков, член на Камарата, да изпрати възмутително писмо до всички свои колеги. С него той ги уведомява за задкулисието по изключително саркастичен начин. Ето какво пише той:

Уважаеми колеги!
За много години!

Доколкото разбрах, новото ръководство на Камарата вече е провело първото си заседание през уикенда в хотел Хисар.
Надявам се, че тайнствеността и конспирацията на това събитие, са допринесли за това в тиха и спокойна обстановка да сте взели правилните решения за бъдещето на цялата гилдия.
Ако вече сте изяснили визията си за следващите три години, ще се радвам да я споделите с нас, обикновените съдебни изпълнители.
Две трети се събират с диалог и откритост, а не с тайни срещи, задкулисни договорки и непремерени обещания.
Някои хора имат много къса памет..но както е казал народа „щастието се състои в доброто здраве и в късата памет”.
Поздрави и успех!
П. П.
Как беше водата в басейна?

Мариян Петков
Частен съдебен изпълнител №851
Район на действие-СГС


Преди месец финансовият експерт Кольо Парамов сензационно предложи да се преустанови дейността на частните съдебни изпълнители.

Според него на тяхно място трябва да се създадат Агенции за събиране на вземания, а дейността им изцяло да се контроли от Комисията за финансов надзор.

 

Парамов е убеден, че съществуването на ЧСИ в този си вид е остаряло и най-вече вредно за държавата. Ето какво разкри  той пред Фрог за тази затворена общност:

 

 

Работа на частните съдебни изпълнители будят тревога. Там трябва категорична промяна и друг тип контрол за тях, синдиците и квесторите. Законодателно частното съдебно производство е създадено през 2005 година от тройната коалиция. Тогава обясниха, че това е наложена от Европа задача за забавено събиране на вземания. Дори от Световната банка беше обявена за реформа №1, но за тогава. Днес тази реформа не е най-успешната. Нещо повече-тя започва да е заплаха за стабилността у нас. Създадено набързо и накрак частно съдебно изпълнение е по модел на холандското, полското и отчасти чешкото.

 

 И до настоящият момент не са създадени допълнителни норми и регулации на тази дейност, уреждана само и единствено от Закона за частното съдебно изпълнение, ако по процедура на работата от ГПК. Контролът върху тази дейност следва да се осъществява от Министерство на правосъдието. Доказа се във времето, че МП не се справя добре - първо заради честата смяна на министрите и администрацията и второ - поради липса на прецизирани критерии и контрол. Тази липса и до ден днешен не е запълнена. Тази празнина се използва умело от самите частни съдебни изпълнители, по точно от 10-12 човека. Същите, заемайки на ротационен принцип през всеки 3 години органите за управление на Камарата на ЧСИ, създават тежки практики на зависимост, предпоставки за корупция и контрол върху останалите частни съдебни изпълнители. Те са водени от единствената точна и ясна цел-печалби в неограничени и необясними за страната ни размери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7081 |23.01.2015 Фрог констатира: В беда сме! Свободата на словото у нас е маска! . 15| 6758 |22.01.2015 Христо Христов пред Фрог: Немалък брой журналисти бяха купени . 0| 6043 |22.01.2015 Р. Бъчваров пред Фрог: Пенсионния си фонд ще разберете с персонален код . 4| 6154 |22.01.2015 С. Момчилова за Фрог: Свобода?!...На словото?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads