Реклама / Ads
29| 13251 |03.11.2015 НОВИНИ

Фрог научи: Лъжите на Ненчев и кръстът на 20-те заплати взривяват и армията

.
„Аз обещах, че нито един униформен няма да бъде съкратен, а материалната база ще бъде модернизирана, защото, както народът казва, „Който не храни своята армия, ще храни чужда!“ Това са думите на министър Ненчев след правителствената сбирка в края на октомври, който целуна ръка на благодетеля Борисов и на финансовия бос Владислав Горанов, след одобряване на бюджета за 2016 г.
 
Но какво стана. Още никой не е уволнен,но е почти сигурно , че мечката на оставките пак ще заиграе и в армейския двор.Намаляването на 20-те заплати и други бонуси, може да взриви армията, както бяха взривени ченгетата.

Ето какво какво не казва министърът на отбраната Николай Ненчев според сайта Otbrand.com.

1.Основният платен годишен отпуск на военнослужещите се съкращава от 30 на 20 работни дни.

2. Отменя се допълнителното възнаграждение за продължителна служба върху основното месечно възнаграждение в размер 2 на сто за всяка прослужена година на военна служба, но не повече от 40 на сто. То ще се включва към основното месечно възнаграждение, но за проценти и размер не се говори.

3. Размерът на порциона ще се определя всяка година със Закона за държавиня бюджет. За 2016 г. той е 80 лв. Сега е 90 лв.

4.Посягат на т.нар. 20 заплати при уволнение. Това е болезнена тема. Досега няма правителство и министър на отбраната, който да си позволи подобно решение. То обаче е заложено в текста: „При освобождаване от военна служба военнослужещите имат право на еднократно парично обезщетение в размер 50 на сто от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 10 брутни месечни възнаграждения“.

5.Базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниска длъжност на военнослужещите от 1 януари остава 380 лв., докато на държавните служители е 420 лв. И тук може да се поставят много въпроси за престижа на военната професия.

Промените на "Борисов II", които засягат армията, могат да се прочетат в параграфите на Законопроекта за държавен бюджет за следваща година. По сметлите умове в армията вече се досещат защо е тазе балтия към армията.С едната ръка Владислав Горанов обеща да даде пари за ремонт на изтребителите и за нови самолети евентуално. Но с другага ръка търси начин да осигури тези пари и това навярно ще стане от джоба на войниците, сержантите и офицерите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 11446 |02.11.2015 Октай пред Фрог: Как Доган ще дърпа ушите на Местан?! . 1| 4431 |02.11.2015 Митницата за Фрог: Пратката с ваксините е пропусната от нас . 101| 25008 |02.11.2015 Фрог научи: МВР-шефове и ченгета панически напускат системата . 13| 6362 |02.11.2015 М. Екимджиев за Фрог: Чрез Георги Колев властта контролира административното правосъдие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads