Реклама / Ads
11| 12644 |26.04.2016 НОВИНИ

Фрог научи: Скандално бившият министър Тагарев се намърдва във военния институт

.
Тодор Тагарев
Недолюбваният в армията министър на отбраната Николай Ненчев е сторил темане на своя предшественик Тодор Тагарев, за да го назначи на топло местенце във ведомстното. На 22 април 2016г. със своя подпис той нарочно и специално е променил Правилника за устройство и дейност на института «Проф. Цветан Лазаров», за да набута като директор експертът по хибридна отбрана Тагарев.
 
Само преди месец мястото на директор на института бе овакантено от полковник  Стоян Балабанов. Съгласно до сега действащият правилник мястото му може да бъде  заето от хора, които отговарят най-вече на две условия – да са офицери, и да  имат научно звание. Отговарящи на всички изисквания в самия институт са най-малко двама  офицера. Има желаещи да заемат поста, отговарящи на изискванията и от Военна академия. Има и други. Но се оказва, че след тази дискриминационна поправка  техните звания и научни титли не са достатъчни, за да станат директори. Защо ли?

Лично с парафа на министър Николай Ненчев условията са променени, за да може  директор да стане не кой и да е, а точно бившият военен министър в служебния  кабинет на Георги Близнаков – Тодор Тагарев. По нечие внушение директорът на   Института по отбрана вече може да е единственно цивилен служител. Така с лека   ръка се слага кръст на правилника. Шефът на института ще бъде назначен лично и  само от министъра на отбраната, довериха на Фрог от военното ведомство. Дори  не е ясно конкурс за пред хората ще има ли?  В случая има и друг парадокс – директорът на института ще е единствено цивилен, а
заместникът му ще може да бъде както цивилен така и офицер. Неразборията е  пълна!

Запознати с мераците на Тагарев ни информираха, че зад кандидатурата на  експерта по хибридна отбрана вероятно стои отколешната му дружка Велизар Шаламанов, също  бивш служебен военен министър, а в момента директор в агенция в НАТО.  Сметката е проста. Ако Тагарев го оглави, ще потекат парички към  Шаламанов и натовската му агенция. Със сигурност замисълът е и още по-дълбок.  Само това обяснява защо Тагарев се е съгласил да напусне поста си в БАН и да го  смени с този на директор в «Проф. Цветан Лазаров». Има цел. И тя е свързана с  амбициите и целите на Шаламанов, твърдят нашите източници.

Офицерите в армията все още не са забравили, че в периода 1999-2000 г. двамата унищожиха тогавашните  военни институти и сложиха кръст на военната наука. Интересно, каква ли е сегашната им цел и на кой пречи Иинститута по отбрана със  своите изследвания и разработки с които е успял да се наложи като престижна  научна организация у нас, в НАТО и в ЕС?

В последно време бившият служебен военен министър Тодор Тагарев се прочу с  експертизата си за хибридна война, която Русия води срещу България.  Военнослужещите посрещнаха с неодобрение и презрение и идеята му чужди самолети  да охраняват небето на България.

Панчо Драмски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12609 |26.04.2016 Мика Зайкова за Фрог: Надвиснала е опасност над частните пенсионни фондове . 0| 4834 |22.04.2016 А. Стефанов за Фрог: В. Симеонов предизвиква Местан със Закона за бурките . 0| 6002 |21.04.2016 ФРОГОКО: Правителството отряза наборната служба . 0| 4626 |21.04.2016 Само във Фрог: Прокуратурата заля МВР с 30 000 „Студени досиета” срещу неизвестен извършител, иска да се доразследват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads