Реклама / Ads
8| 11448 |09.01.2015 НОВИНИ

Фрог научи: В Сметната палата има убийствен доклад за новия шеф на Агенцията за бежанците - Н. Казаков

.
Никола Казаков
Сметната палата е приела сериозен, скандален и убийствен доклад, който касае предишния мандат на стария-нов шеф на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков, съобщиха източници на Фрог от СП. Те допълниха, че в близко бъдеще той ще бъде предоставен на вниманието на премиера Бойко Борисов и правителството, както и на журналистите.
 
Само преди ден премиерът Бойко Борисов върна Николай Казаков като щеф на ДАБ без конкурс и без съобразяване с коалиционния вицепремиер Меглена Кунева.

Прокуратурата извърши  проверка в агенцията в края на 2013 г. на процедурите за предоставяне на статут, но и до ден днешен резултатът от нея е неизвестен. За сметка на това са изместни данните от август 2014 г. от одит на Държавната финансова инспекция, която провери управленията на последните три ръководства на агенцията. Бяха ревизирани 17 обществени поръчки за над 5.3 млн. лв. В поръчки за охрана от времето на Казаков  бяха установени нарушения за 261 083 лв. В доклада на Сметната палата се очаква тези цифри да са още по-главозамайващи и жестоки.

Според активисти-правозащитници Казаков е уволнен през 2013 г. поради тоталния неуспех на агенцията да изгради адекватен капацитет за посрещане на задаващата се бежанска вълна, сигнали за която имаше още през 2011 г. Те отбелязват изрично, че не издигат техен кандидат, а настояват за провеждането на конкурс. Правозащитниците твърдят още, че Казаков е отговорен за най-тежката хуманитарна криза в страната.

Премиерът е дал срок на Казаков за един месец да се сработи с хората в ДАБ.  Самият стар-нов шеф пък заявил в тесен кръг, че ще "реже глави и до корен" кадрите на предшественика си Николай Чирпанлиев. Но поста си можел да остане само заместникът на агенцията генерал Васил Върбанов, който си вързал гащите с връзки в парламента и президенството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 11703 |09.01.2015 Посланик Шопов за Фрог: Доган е готвен за американец и агент в Турция, губи диря с КГБ . 23| 5367 |08.01.2015 Експерт за Фрог: Модифицирана агресията на исляма тръгва по стари трасета . 11| 6175 |08.01.2015 Експерт пред Фрог: Мюсюлманите ни възприемат като застаряващо гей общество . 21| 5164 |08.01.2015 Р. Угърчинска пред Фрог: С просвета ще спрем тероризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads