Реклама / Ads
13| 12729 |18.09.2015 НОВИНИ

Фрог око: И друга далавера за 30 млн. в ръкава си крие зам. министър Грудев

.
Знае ли министър Танева за схемите на своя заместник?
След публикацията във Фрог, че над 200 млн. лв. ще бъдат източени по нова схема за „зимуващи гъски“ по Програмата за развитие на селските райони, за което алармираха от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители, в редакцията получихме сигнали за други съмнителни действия на зам.-министър Грудев от източници в земеделското ведомство.
 
Според тях, освен псевдо агроекологичната мярка с гъските, друга популярна схема, която Грудев крие в ръкава си е тази за Биологичното производство. Така зам.-министъра се застраховал, че „ако нещо се прецака с гъските“, поне ще бъде обезпечен чрез биоземеделието с около 30 млн. лв.

Източници от МЗХ твърдят, че за първи път тази година, по изключение, фермери, които са имали желание да започнат биологично производство са можели да сключат договори с контролиращите лица до 1 март 2015 г. (вместо досега прилагания срок 31 декември на предходната година). Интересното в случая е, че самата мярка е обнародвана в „Държавен вестник“ на 27 февруари, който е последният работен ден на месеца. Така, на практика желаещите да се вълзползват от тази преференция не са имали тази възможност. Меко казано е странно, че наредбата не е обнародвана по-рано, защото много малка част от земеделските производители реално са знаели за тази „преференция“, за да успеят да се подготвят, което на практика я прави излишна. От нея са се възползвали земеделски производители, които не са имали идея да правят реално биологично производство, а само да получат по-висок интензитет по друга подмярка и повече точки, което освен всичко останало е и изкуствено заобикаляне на правилата с цел получаване на предимство.

И при тази схема, както при схемата с гъските принципът е един и същ – облагодетелстване на определен кръг лица около зам.-министър Грудев, само че тук скандалното е, че до момента на обнародването на наредбата, информацията, която са получавали земеделските стопани е била неофициална, устна, както изрично е разпоредил зам.-министър Грудев. Затова никак не е чудно защо само определени производители, при това основно в сектор зърнопроизводство са се възползвали от нея. Затова и регистрираните след 1 януари 2015 г. земеделски стопани, които са сключили договори с контролиращите лица са над 1000, в сравнение с предишни години, когато броят им за същия период не е надхвърлял 50. Плащанията, които са регистрирали същите тези земеделски производители са на стойност около 30 млн. лв. годишно, логично за 5-годишния ангажимент по програмата – 150 млн. лв. Уловката е, че за да получат устно предупреждение и да се възползват от преференциите, те са се съгласили 20 % от годишните плащания по мярката да бъдат „очислени“, т.е. източени по схема „биоземеделие“, като за 5 години сумата надхвърля 30 млн. лв.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5940 |17.09.2015 П. Славов за Фрог: Оспорваме текстове на НСО пред КС, но огромния му бюджет не можем . 18| 5730 |17.09.2015 Енчев за Фрог: След като има криптокомунисти, значи има и криптофашисти . 10| 5889 |16.09.2015 Фрог научи: Задържаха бизнесмен във връзка с арестуваните полицейски шефове . 7| 5799 |16.09.2015 Адв. Екимджиев за Фрог: Ще приемат импотентен антикорупционен закон за пред Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads