Реклама / Ads
0| 5232 |25.06.2015 НОВИНИ

Фрог око: Протест срещу банките затваря улици в София

.
Десетки хора, взели кредит в швейцарски франкове, излязоха за поредния си протест, който започна от бул. Цар Освободител в София, видя Фрогнюз. Те обвиняват гръцките банки, че са ги накарали да вземат заем в тази валута, за да умножават капитала си на техен гръб. По думите на кредитополучателите, те били нагло лъгани за изгодата от франка. Изгода обаче за кого? За банките!, възмущават се ужилените хора.
 

Протестиращите питат: „БНБ защо мълчи?” Отговор обаче не получават. Недоволните хора потърсиха сметка и на народните представители, които позволяват чрез своите закони да има банково безобразие. Единствено при тях пред парламента се появиха Димитър Байрактаров, Славчо Атанасов, Чавдар Георгиев, Мая Манолова и Георги Кадиев. Те твърдяха, че много съжаляват, че не са успели да променят чл. 417 от ГПК, който позволява на банките без съд да вземат на хората жилищата при задлъжнялост. Депутатите се ангажираха след 3 месеца да поискат поправка на този член. За това настояваше  преди време и омбудсманът на България Константин Пенчев. Очевидно, че и неговият глас е глас в пустиня.

 

Сдружение „Граждански контрол” също подкрепя протеста срещу банките. Неговият председател Ангел Славчев бе един от радетелите да се промени ГПК по начин, който да бъде в полза на кредитополучателите. Той настояваше да се ограничат правата на съдия-изпълнителите и те да не могат да ти вземат жилището без да си запознат с тяхното намерение и без да си имал възможност да го оспориш в съда.

 

Пострадалите от швейцарския франк продължават своя протест със затварянето на улиците около централите на банките. Те ще продължат да го правят, докато техните искания не бъдат изпълнени от управляващите. Протестиращите настояват: за незабавно политическо решение за премахване на франковата задлъжнялост; банките да спазват законите и да изпълнят препоръките от протокола на Комисията за Защита на Потребителите за отстраняване на ВСИЧКИ неравноправни клаузи от договорите за ипотечни кредити, деноминирани в швейцарски франкове; за отпадането на възможността банките да се снабдяват с изпълнителни листа по реда на чл. 417 от ГПК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5328 |24.06.2015 Попов за Фрог: КЕВР да се казва Държавен планов комитет . 0| 7057 |23.06.2015 И надзирателите на затвора в София протестират . 1| 6338 |22.06.2015 Само във Фрог: Църквата обяви война на йогата . 0| 5734 |21.06.2015 30 души излязоха на протест в "Орландовци"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads