Реклама / Ads
33| 14703 |30.09.2015 НОВИНИ

Фрог око: Скандално гонят експерт от конференция на ЕК заради зам. министър

.
Михаел Пилке от ЕК /в средата/ не разбра за лъжите на Васил Грудев /вляво/
По настояване на зам.-министъра на земеделието и храните Васил Грудев експертът Александър Атанасов от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители не е бил допуснат до конференцията на Европейската комисия „Предизвикателствата за развитие на сектор земеделие през новия програмен период“ . Атанасов се готвел да разкаже пред ръководителя на подразделение AGRI.F3 в Главна дирекция "Земеделие" на ЕК Михаел Пилке истината как се лапат милиони от гъски и как едно министерство се превръща в заложник на лични интереси.
 
Целта на конференцията е да обсъди със заинтересовани страни и организации перспективите за развитие на сектора в България. За съжаление била чута само истината на зам. министър Грудев и приближените му.

Потърсихме за коментар Александър Атанасов: «Аз трябваше да бъда лектор като експерт на асоциацията. Но от МЗХ са се обадили на организаторите и са поставили условието, че ако аз бъда лектор на този семинар, то зам.-министър Грудев ще оттегли цялата делегация и никой от министерството няма да участва», уточни той. „Аз бях експерт в Министерството на земеделието и храните, и отговарях за тези мерки до април месец тази година. С новата структура бях съкратен лично от зам.-министър Грудев. А това е абсурдно. Без да се хваля, аз съм човекът, който спаси един милиард на България, с моите деиствия, заради това, което генерирах като промени в ПРСР. Освен това, като експерт в МЗХ, който отговаря за тези програми, аз бях премахнал направлението с гъските, защото разполагах с анализи, според които то е абсолютно излишно, няма никакви ползи от него, а парите се раздават без никакви изисквания към кандидатите. Отстраниха ме не само затова, но и понеже знаят, че няма други експерти, които биха могли да разберат за какво става дума, обясни още Атанасов, визирайки схемата за източване на пари по направлението.

 Алармирахме за схема за източване по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2014-2020 г. Целта е да се източат над 200 млн. лв. от ПРСР, като тези пари да се раздават на фермерите без абсолютно никакви изисквания и ограничения, един вид на калпак. Ние сме категорично против българското земеделие и земеделските ни стопани да бъдат заложник на частни интереси, припомни експертът.  

Взетите от зам. министър Грудев в последния момент „политически решения“, включително като изискване или приемане на нови условия за кандидатстване по мерките, които дават предимство на определен кръг земеделски стопани, които са били подготвени и ще се облагодетелстват за сметка на другите от взетото решение. В момента ПРСР е застрашена от спиране, защото нарушенията извършени от Васил Грудев са изключително сериозни и при последващ одит, ЕК ще ги констатира. Реално земеделските стопани ще станат заложници и ще платят цената за безобразията, не отстъпва от позицията експертния съвет на асоциацията Атанасов.

Реализация на подготвената схема продължава, като твърденията на Грудев се приемат като единствено вярната гледна точка, а предупрежденията на експертите се неглижират и се тълкуват като действия на лична основа, целящи да дискредитират изключителния професионалист Грудев. Затова и Александър Атанасов не е допуснат до семинара с участието Михаел Пилке.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6333 |30.09.2015 Страхил Ангелов за Фрог: Обама ще клекне пред Путин . 14| 6021 |29.09.2015 Абуаси пред Фрог: Христос не е влязъл в Йерусалим с „Мерцедес 600“, а на магаре . 39| 20947 |29.09.2015 ФРОГ позна: Нов Генерален резил за България вместо нов Генерален адвокат . 19| 13002 |28.09.2015 Асоциация за Фрог: Безобразията на зам. министър Васил Грудев грозят министерството и ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads