Реклама / Ads
4| 5411 |24.11.2016 НОВИНИ

Фрогоко: До 10 г. затвор грозят Ненчев и Москов

.
Лишаване от свобода от 3 до 10 г. и забрана за заемане на определени държави длъжности грозят военният министър в оставка Николай Ненчев и здравният министър Петър Москов. Според държавното обвинение от действията на министърите са настъпили значителни вредни последици за Българската армия, а случаят е особено тежък – престъпление по чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 от НК.
 
От обвинителния акт става ясно, че Ненчев е скрил в служебната каса два договора на ведомството с АО „РСК МИГ“ за ремонт на двигатели на военните ни изтребители. Вместо да бъдат приведени в изпълнение, договорите са били оставени в сейфа и са оставени без изпълнение. Договорите с руснаците са подписани още през април. Било е предвидено да се удължи ресурса на 2 двигателя РД-33 с по 50 часа и да се ремонтират два, както и кутия за самолетен агрегат. Поръчката е за 7 388 666 лв. Ненчев наредил на заместничката си Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им. Прокуратурата е категорична, че заради това бездействие има значителни вредни последствия за армията. Нальота на пилотите ни е спаднал на 33 ч. за година, при натовски стандарт от 180 или минимум 80 ч. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците.

На Петър Москов е предявено обвинение за това, че на 9 юли 2015 г., като министър на здравеопазването в съучастие с Адам Персенски "с цел да набави облага за Министерство на здравеопазването на Република Турция - да получат чрез дарение 5 000 000 дози ваксина срещу туберколоза БЦЖ, с които да бъде обезпечен имунизационният календар на Република Турция, нарушил и не изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за здравето, в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина и в Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването, от което са настъпили значителни имуществени и неимуществени вредни последици за Министерство на здравеопазването, като случаят е особено тежък - престъпление по чл.282, ал.3, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 НК", съобщи прокуратурата.

Обвиненията по тази линия са две - за дарението на 5 млн. БЦЖ ваксини от България към Турция и за приемането на дарение от 100 хил. 5-валентни ваксини "Пентаксим" от Турция за България. И двете решения са подписани от Министерския съвет, затова следствието ще разпита всички министри в рамките на утрешния ден, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. По думите й бартерът е с цел облага, от която има имуществена вреда за Министерството на здравеопазването и също неимуществена - оронване на престижа на ведомството.

И двамата министри са с мярка за неотклонение „Подписка“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3997 |23.11.2016 Митниците затвориха бензиностанцията на Марешки в Габрово . 0| 13152 |24.11.2016 ФРОГОКО: И чужда фирма готви дела на Москов за ваксините . 0| 4622 |22.11.2016 ФРОГОКО: Москов нанася щета от 40 млн. долара от БЦЖ ваксините . 0| 5926 |21.11.2016 Изпращат за 2 г. Кирил Рашков в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads