Реклама / Ads
0| 4983 |26.04.2016 НОВИНИ

Фрогоко: 11 участъка на смъртта ни дебнат на пътя по празниците

.
Често празниците се превръщат в черни дни заради загиналите на пътя
България е на първо място в Европейския съюз по брой на жертви от катастрофи. Това обяви в началото на месеца Европейската комисия. Черната статистика показва, че през 2015 г средно 95 души на 1 млн. жители у нас са загинали на пътя.
 

Освен човешкият фактор другата важна причина за увеличение броят на катастрофите в България са опасните пътища, които всяка година взимат много жертви, съобщиха за Фрог експерти по безопасност на движението.  

Сега се задават дълги празнични дни, през които започва голямата „екскурзия” из страната и в чужбина. За съжаление по празниците редовно стават трагични инциденти на пътя.

 

Поне 11 опасни участъка дебнат шофьорите в страната, показват данни на Пътна полиция.Традиционно „палмата на първенството” държи Кресненското дефиле. И тези празнични дни се очаква „пътят за Гърция” да бъде задръстен от почиващи. Докато не се довърши магистрала „Струма” и се избегнат опасните завои по тясното шосе, Кресненското дефиле остава най-опасният участък в България.

 

Вторият смъртоносен участък е пътят Русе-Бяла. Печално известните около 50 км на шосето са покрити с паметници и жалейки за загинали в  катастрофи хора. На него има седем смъртоносни точки, с висока концентрация на катастрофи.

Въобще пътят от Русе за границата с Турция е същински ад, който на почти всяка крачка дебне смъртта. Освен край Бяла, участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия дебнат край Велико Търново, село Шереметя и Дебелец. Следва  ги проходът на Републиката и участъка Казанлък-Стара Загора.

 

В последните две години се забелязва опасна тендендция за ръст на жертвите при катастрофи на двете магистрали „Тракия” и „Хемус”.  Доскоро те са били едва 7-8 % от общия брой, но през последните две години броят им е вече 30%. Основните причини каране в насрещното платно, заспиване на волана и шофиране в аварийните ленти.

На „Хемус” опасността дебне край тунелите „Ечемишка” и „Топли дол” , а на „Тракия” на „Траянови врати”.

Краят на „Хемус” край Ябланица също е с концентрация на пътно-транспортни произшествия с много жертви. Смъртта ви дебне край селата Микре и Български извор. Ако пътувате към Варна за празниците внимавайте при входа на морската столица и преди това край местността Боаза до Търговище. Отсечката Търговище-Омуртаг също крие много рискове за шофьорите. На пътя за Гърция освен Кресненското дефиле ви очаква още един опасен участък при разклона за пернишкото село Студена.

На излизане от София в посока магистрала „Тракия” опасности ви дебнат край КПП-Враня, край мотел „Ихтиман” и пътен възел Вакарел.

 

Пътуващите за празниците трябва да знаят още, че до четвъртък през нощта ще има много ремонти, основно на магистралите „Хемус” и „Тракия”, което допълнително ще затрудни трафика. На „Тракия” ще бъде затворена едната тръба от тунела „Траянова врата” в посока София заради боядисване. По същата причина тунелът „Правешки ханове” също ще бъда затворен в посока София. На мигастрала „Струма” в посока кулата също има ремонти след Перник. От началото на годината при 1876 катастрофи са загинали 168 души, а други 2246 са ранени, сочи черната статистика на КАТ.

 

НАЙ-ОПАСНИТЕ УЧАСТЪЦИ:

 

1. Кресненското дефиле

2. Край град Бяла, Русенско

3. Велико Търново - село Шереметя и Дебелец

4. Проходът на Републиката

5. Участъка Казанлък-Стара Загора

6. Магистрала "Хемус", тунелите „Ечемишка” и „Топли дол”

7. Магистрала „Тракия”, тунел „Траянови врати”

8. „Хемус” край Ябланица

9. Край селата Микре и Български извор (София - Варна)

10. Местността Боаза до Търговище и Търговище - Омуртаг

11. Разклона за пернишкото село Студена

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5979 |21.04.2016 ФРОГОКО: Правителството отряза наборната служба . 0| 3986 |20.04.2016 Фрогоко: БЛС протака оставката на Москов . 0| 5057 |15.04.2016 Фрогоко: Психиатър сменя Ваньо Митев в МУ . 0| 6496 |15.04.2016 ФРОГОКО: Комисия в парламента отрезви Ненчев за изтребителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads