Реклама / Ads
0| 4851 |07.01.2019 НОВИНИ

Фрогоко: 300 000 души празнуват Ивановден, сред тях отец Иван, Ивайло Христов, Иван Маджаров

.
Отец Иван
Повече от 300 хиляди души празнуват Ивановден на днешния ден. Празникът е посветен на Св. Иван Кръстител.
 

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. На този ден според фолклорните традиции ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостуване на кумовете. На трапезата трябва да има кравай, месо, вино.

 

Четирима именници споделиха пред Фрогнюз как отбелязват празника си.


.
Отец Иван

 

Отец Иван:  Аз съм най-щастливият човек в света, че се казвам Иван. Закриля ме Свети Иван Ралски. Иначе нося името на дядо ми. Той е починал малко преди да се родя и родителите ми са решили да подновя името му. Имам късмет. Много е важно, ако си роден в месец със светец, да носиш името му. Светията помага.

На 7 януари първо сме на литургия. След това сядаме на трапезата. Храната е блажна. Всеки носи каквото има. 

 


.
Иван Иванов

 

Иван Иванов, депутат от БСП: Дошъл съм на тази земя с името си и с късмета си. В нашия род се следва традицията първородният син да носи името на дядото. Така е от четири поколения насам. Където и да се намирам, на празника винаги се прибирам във Варна, където са приятелите ми.

 


.
Иван Маджаров

 

Иван Маджаров, председател на БЛС: Именния си ден празнувам със състудентите си и приятелите си от детинство. Не спазвам определен обичай. Обикновено правим скара, а останалата храна е съобразена със сезона.

 


.
Ивайло Христов

 

Ивайло Христов, актьор, режисьор: Отскоро отбелязвам Ивановден. Черпя с бонбони за здраве.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4049 |13.12.2018 Имен ден празнуват днес Евгений, Евгения, Жени, Адам . 0| 3935 |08.12.2018 На 8 декември празнуват студентите . 1| 4581 |21.11.2018 Фрогоко: Пет села и град Койнаре готвят протест заради мостовете при Горник и Чомаковци . 0| 3911 |20.11.2018 Фрогоко: 7000 българи страдат заради затворени мостове над Искър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads