Реклама / Ads
0| 6810 |19.07.2016 НОВИНИ

Фрогоко! Българите в Македония: Да си върнем „ВМРО“!

.
Билбордовете за честването са осеяли Македония, медиите там се правят, че ги няма
Тази година се навършват 113 години от Илинденско-Преображенското въстание, организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация, както и 130 години от първия устав на „БМОРК“ („Български македоно-одрински революционни комитети“), изготвен от Гоце Делчев и Гьорче Петров, припомнят българите в Македония от БККС.
 
Както е известно, Илинденско-Преображенското въстание представлява върховна точка на национално-освободителното движение в Македония и Одринско, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават извън пределите на България.

По повод 113 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание „Българския културен клуб-Скопие“ („БККС“) организира тържествено отбелязване на тази забележителна дата от общата история на Р Македония и Р България, което ще се проведе на 23 юли 2016 г., събота, от 18:00 часа в Смилево, Република Македония, където ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Дамян Груев.

 

На честването са поканени президентите и премиерите на Р Македония и Р България на  председателите на политическите партии, представени в парламентите на Р. Македония и Р. България, български представители в Европейският парламент, дипломатическите представителства в Скопие  на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия и др.), много институции  от двете страни на границата и  потомци на известни македонски войводи и възрожденци. Присъствието на високопоставените гости ще представлява принос в благородната кауза за развитие на добросъседски отношения между Република Македония и Република България и за опазване на общото им културно-историческо наследство.

 

„БККС“ искрено се надява, че събитието ще бъде една от първите стъпки за практическо реализиране на резолюциите на Европейският парламент за напредъка на Република Македония, където настоятелно се препоръчват съвместни чествания на исторически събития, които представляват част от общата история със съседните ѝ страни.

 

Тази година честването ще протече в условията на дълбоката политическа криза в Р.Македония и пълната ѝ международна изолация. „БККС“ многократно и недвусмислено е алармирал за тоталитарните практики на политическия режима в страната. Никола Груевски и неговият семеен клан  наричащи се правителство на Р. Македония носят отговорността и вината за затварянето и пълното партийно контролиране на медиите, заплашването на гражданските активисти, поставените  съдебни процеси срещу политически противници, дискриминацията на етническа основа,  узурпирането на съдебната власт, провокирането на  недобросъседски отношения чрез безсмислената антиквизация и симулиране на реформи.  Недоволството от политиката на сегашното правителство на Р. Македония „БККС“ изрази и с излизането и подкрепата на миналогодишния антиправителствен протест в Скопие.

 

Това, което представлява най-голямата манипулация е злоупотребата и узурпирането на историческото име на ВМРО и продължаването на практиките от времето на Титова Югославия на грубо фалшифициране и отричане на българската етническа принадлежност на основателите на известната организация. Без реално и истинско осъзнаване на нашето минало, няма да можем да разрешим и проблемитемире със съседите си, които от дълго време са пречка да бъдем равноправен член на евротлантическото семейство.

 

Крайно време е да се разбере, че няма нищо общо между историческата „ВМРО“ и „ВМРО-ДПМНЕ“. Затова мотото на тазгодишното честване в Смилево ще бъде "Да си върнем „ВМРО“ ! ".   „ВМРО“ е синоним на справедливост, свободолюбие, толерантност, а не на престъпност и дикататура. Историческата „ВМРО“ е организация, с която трябва да се гордеят всички граждани на Р. Македония, а не да  развиват негативни чувства и неприязън към нея заради   недемократичното и престъпно управление на  „ВМРО-ДПМНЕ“ .

 

Няма по-символично място от Смилево за да започнем справедливата битка за свободна и демократична Македония, държава, която трябва да чувстват еднакво за своя родина всички нейни граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност. От мястото, където нашите достойни и смели предци взеха решение да се вдигнат срещу една империя с  цената на живота си, 113 години по-късно, „БККС“ отново ще декларира пред македонското общество своите вижданя за политическата ситуация в Македония и ще предложи  решения за по-бързо излизане от политическата криза.

Интересът сред гражданите на Р. Македония да присъстват на отбелязването е огромен и се очакват гости, членове и симпатизанти на „БККС“ от Скопие, Струмица, Гевгелия, Богданци, Валандово, Щип, Демир Капия, Кавадарци, Прилеп, Битоля, Охрид, Кичево, Тетово, Велес и други населени места, казват от БККС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4225 |18.07.2016 Ето какво препоръча Външно на българите в Турция . 0| 6167 |18.07.2016 Ема Хопкинс: Ще защитим правата на българите във Великобритания . 0| 4413 |16.07.2016 Външно: Българите в Турция да удължат престоя си . 3| 4765 |14.07.2016 Българите вярват в ЕС повече след Брекзит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads