Реклама / Ads
4| 9044 |14.12.2017 НОВИНИ

Фрогоко: Близо 360 000 лв. ни струват безчинствата на Роман Василев спрямо Цонев, Попов, Сантиров

.
Роман Василев
Само за ареста на финансиста Тенчо Попов и бившия военен министър Николай Цонев съдът в Страсбург осъди държавата да им плати обезщетение близо 30 000 евро. Това е достатъчно доказателство за неистиността на твърденията на бившия зам.-градски прокурор Роман Василев, че арестите са извършени по законния ред.
 

Съдът в Страсбург бе посочил, че финансистът Тенчо Попов е бил подложен на унизително отношение по време на задържането му и последвалото разследване не е било извършено своевременно и с необходимото усърдие. Присъденото обезщетение за това бе в размер на 14 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разходи и разноски.

 

Видеото от ареста на Попов показва как маскирани служители на МВР нахлуват в кантората, в която е извършено задържането му, като изблъскват от входната врата Попов, събарят го на пода, а после с крака отдалечават ръцете му от тялото и настъпват ръцете му, за да не може да ги движи.

 

От записа на охранителната камера в кантората се вижда и как докато част от маскираните ровят из чантата на Тенчо Попов, в една от стаите друга част са седнали на кожен диван, размахват ръце и правят специфични жестове, а оператор на МВР ги снима.

 

От пълния запис на МВР, който се оказа, че се съхранява единствено от прокуратурата, се вижда как Тенчо Попов е наранен в главата в момента на ареста. В първите минути на акцията той е с белезници, а при извеждането му от кантората - вече не.

Поведението на полицаите при ареста стана причина прокуратурата да поиска този запис да бъде изпратен и в МВР, където ръководството на ведомството да анализира поведението на подчинените си.

 

Бившият военен министър Николай Цонев бе обезщетен по спечелено дело от него в Страсбург с 15 000 евро. Припомняме, че той и съдията Петър Сантиров бяха задържани на 1 април 2010 г. с обвинение, че са искали да подкупят с 20 000 лв. от следователя Петьо Петров. Операцията по задържането на бившия военен министър се запомни със скандалното поведение на прокурора Роман Василев и виковете „На колене!”. Пресцентърът на МВР по времето на Цветан Цветанов разпространи видео от задържането, на което ясно се чуваха репликите на Василев към Цонев: „Тъй като си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник, долу на земята!”.

 

Съдия Петър Сантиров засега не е завел дело в Страсбург, но за това пък осъди прокуратурата за причинените му морални щети за 300 000 лв.

И тримата потърпевши от действията на Роман Василев и МВР бяха оправдани на всички инстанции.

 

Името на Роман Василев се свързва и с " ювелирната" костинбродска афера в деня на размисъл преди изборите през 2013. Тогава той гръмко обяви, че в печатницата „Мултипринт“ в Костинброд са открити 1 267 700  незаконните бюлетини и главният секретар на МС Росен Желязков не е упражнил контрол върху печатенето им. За да убеди обществеността в това, той театрално направи следствен експеримент с множество бюлетини, чийто неистинност още тогава пролича.

 

Малко по-късно съдът направи на пух и прах твърденията на прокурор Василев. „Съдът намира, че не са налице доказателства по делото, установяващи по какъвто и да било начин служебно бездействие по повод на дейностите, свързани с подготовка на изборите от страна на подсъдимия Желязков в качеството му на главен секретар на МС. Напротив, налице са безспорни доказателства за осъществен ежедневен контрол и отчетност", посочва градският съд в мотивите си. Самият Желязков не е търсил обезщетение за очерняне на името му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5467 |11.12.2017 Фрогоко: Нетаняху натиска ЕС да признае Ерусалим за столица, Могерини го попари . 2| 4240 |08.12.2017 Близо 1,5 млрд. лв. е бюджетът на София за 2018 г. . 2| 4774 |01.12.2017 Фрогоко: Къде са безплатните билети при мръсен въздух в София? . 2| 4758 |30.11.2017 Платили сме близо 1,6 млн. лв заради осъдени в Страсбург институции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads