Реклама / Ads
4| 6430 |21.03.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Фрогоко: Дърворезбар иска без пари да краси Докторската градина, общината отказва

.
Алексей Алексиев
Дърворезбарят от световна величина Алексей Алексиев е получил отказ от Столична община да допринесе за облагородяването на Докторската градина. Той е предложил да извае пазителя на България „Св. Йоан Рилски” от изсъхнало дърво.
 

Конкретен мотив за отказа от СО не посочват. В писмо до него се казва, че Експертният художествен съвет към СО категорично не подкрепя предложението.

 

Излиза, че музеите на Атон, Ватикана, Лондон, Модена, Чикаго, Сидней, Милано, принцът на Монако оценяват творчеството на българския майстор, но не и Столична община.

 

Отказът на експертите на столичната кметица Йорданка Фандъкова е в противоречие с казаното от самата нея през 2015 г.:„Културата, образованието и духовността са в основата на развитието на града. Хората, творците и свободният им дух са това, което създава атмосферата на София и я прави различна. Столичната община в последните години въведе практиката да осигурява места за студенти и творци, в които те да реализират творчески проекти за града.”

 

Не всички в София реагират като експертите в общината.  Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е дала съгласието си на Алексиев да изложи в фоайето си неговия двуметров Рафаиловия кръст. Той е извян от 300-годишно изсъхнало чимширено дърво, като в него са вградени 30 плочки, изобразяващи Евангелски сцени.

В двора на АГ-болница Шейново и в района на бившето кино „Изток” също има творби на художника.

 

От 1994 до 1996 година в центъра на София Алексей Алексиев  прави 12 дървени скулптури от изсъхнали и повалени дървета. Част от тях са огромни 15 метрови пластики, които са лично финансирани. От тези му шедьоври са запазени само два заради отказа на общината да ги консервира. Сега тя отново не оценява неговото изкуство.

 

.

Кръстът в Националната библиотека

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6041 |15.01.2019 ”Когато порасна, искам да стана чужденец” . 0| 5166 |22.10.2018 8 нови световни творци в алеята на писателите в Плиска . 0| 4789 |18.08.2018 Нобеловият фонд иска нов комитет за наградата по литература . 0| 6104 |04.08.2018 Писателят Н. Славов: Прекосих България - първо бе красиво, после потискащо, накрая апокалиптично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads