Реклама / Ads
0| 4115 |02.06.2017 НОВИНИ

Фрогоко: Дават по 550 000 лв. на общините за интеграция на ромите

.
По 550 хиляди лева ще се падне на община при разпределяне на 80-те милиона лева по оперативна програми ”Развитие на човешките ресурси” и „Наука и образование за интелигентен растеж”. Би било добре да са повече парите. Сега се очаква да стартира същинската схема за финансиране. Ще излязат насоки за допустимите дейности за кандидатстване. Това обясни пред Фрог нюз Радмила Рангелова, зам.-кмет на Кюстендил по повод поредното отпускане на пари за интеграция на ромите.
 

Ние ще работим по направление достъп до заетост, подобряване достъпа до образование, подобряване достъпа до социални и здравни услуги, преодоляване на негативни стереотипи на отношение към различните общности, обясни Рангелова. 

 

Нашите пари ще използваме в направления идентифициране на потребности, обучение, осигуряване на заетост. Да осигуриш работа на 40 човека за 1 година не е малко, допълва тя.

 

Кметът на Кюстендил Петър Паунов от години се бори с ромите. Според него, най-важното е те да бъдат образовани, за да могат да бъдат конкурентни на пазара на труда. „За мен при ромите най-големият проблем са лидерите, които се хранят от беднотията на събратята си. Държейки в зависимост ромите в гетата, лидерите печелят. Печелят от  лихварството, от проституцията, от търговията с наркотици и гласове, с контрабандна стока. С лидерите по-трудно намираме общ език. Създаваме обаче  предпоставки гражданите от ромски произход да имат достъп до качествено образование и здравеопазването. Образованието е пътят за излизане на гетото. По този път ги превеждаме ръчичка за ръчичка и така се намалява зависимостта от лидерите. Инвестираме в добра образователна база, голяма част от децата се извозват за училище и т.н. Те се учат с останалите дечица и не искат повече да живеят в гетото”, казва кметът Паунов.

 

Проф. Петър Иванов от БАНИ е на мнение, че отпусканите по европрограми 80 млн. лева ще отидат „в едни тарикати, в циганските босове, в едни големи къщи в стил барок”. „Като искат да дадат на ромите пари, по-добре да ги дадат за подобряване на инфраструктурата на ромските квартали. Да отидат за ВиК и други битови нужди”, съветва проф. Иванов.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7589 |02.06.2017 Фрогоко: В МО оплескаха новия конкурс за чиновник №1 . 0| 8024 |31.05.2017 Фрогоко: Новото правителство на Македония – поделено между САЩ и Турция . 1| 4017 |30.05.2017 ЦСКА и Гриша Ганчев дават на прокурор синдика Дора Милева . 3| 5238 |30.05.2017 ФРОГОКО: Гребеца от ”Наглите” с няколко висящи дела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads