Реклама / Ads
0| 4727 |30.11.2016 НОВИНИ

Фрогоко: Депутатите набързо приеха скандалното следене на „бедстващи”

.
Цветан Цветанов
Само пет дни след като бе внесен в деловодството на Народното събрание, депутатите набързо приеха на първо четене промени в Закона за защита при бедствия, които според специалисти предвиждат възможност за неправомерно следене на хора.
 

Както Фрог първо писа, група народни представители, начело с Цветан Цветанов внесоха законопроект, според който МВР ще може да изисква от мобилните оператори информация за проведени разговори и местоположение по мобилни клетки до два часа след подаването на сигнал за лице „което е изпаднало или може да изпадне в положение, поставящо в риск живота или здравето му”.

 

Точният текст на промяната в закона гласи:

 

„Чл. 38. (3) При постъпил сигнал за физическо лице, което е изпаднало или може да изпадне в положение, поставящо в риск живота или здравето му, предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мержи и/или услуги, извършват справка за данните по чл. 251, ал. 1, т. 6 от Закона за електронните съобщения. Достъпът до данните се осъществява при условията и по реда на Закона за електронните съобщения”.

 

По презумция се смята, че това ще бъде използвано единствено в спасителни операции при бедствия. На практика обаче тази презумция не е записана в предложението за промяна в нормативния акт. Самото тълкувание на „положение, поставящо в риск живота или здравето” на лице може да се окаже ключово при евентуални злоупотреби с правомощията, които МВР ще придобие със закона.

Такива съмнения пред Фрог изказа и адвокат Николай Хаджигенов.

 

„Ако правилно си спомням, такъв текст имаше вече внесен като предложение за промени в Закона за електронните съобщения. Там също направи впечатление, че се създаваше шанс за огромни злоупотреби. Реално ние можем да кажем, че животът на някого е поставен в риск и на това основание да му се следи телефона”, коментира юристът.

 

„Така написани текстовете в Закона за защита при бедствията могат да предизвикат спорове. Вероятно те трябва да се прецизират и да се поставят примери за обосновано предположение кога лицето може да бъде издирвано при бедстване”, коментира тогава пред Фрог юристът и депутат от Реформаторския блок Петър Славов.

Фрог потърси един от вносителите на вече приетия законопроект – депутатът от Димитър Делчев.

 

„Знаете, че между първо и второ четене могат да се внасят предложения за промени на законопроекта. Така могат да бъдат отразени всички притеснения и да бъдат взети предвид становищата на експерти. Все пак трябва да уточним, че след като текстовете са записани в Закона за защита при бедствия, те следва да касаят именно бедстващо лице, като последният такъв случай в Стара планина”, коментира Делечев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3924 |30.11.2016 Депутатите приеха бюджета на НЗОК на второ четене . 5| 8570 |30.11.2016 Фрогоко: Ненчев продължи Ньойския* марш на армията . 2| 7653 |29.11.2016 ФРОГОКО: Безплатните илачи срещу високо кръвно – опасен пиар на Москов . 2| 4367 |29.11.2016 Фрогоко: Ново престъпление във военното министерство за 2 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads