Реклама / Ads
5| 4297 |06.03.2017 НОВИНИ

Фрогоко: Глоба от 300 до 1000 лв. за раздаване на предизборни „помощи”

.
8000 лв. са фактурираните пари за хранителните продукти на ДОСТ за бедните в Кърджали, узна Фрог нюз. Имало е заявка за 600 кг захар, 600 кг ориз, 1200 кг брашно. Лицето, което е направило поръчката, има заведение на автогарата в Кърджали, разказват местните.
 

Нова мода ли са пакетите с брашно при купуването на гласове? Според полицията да, според ЦИК, не, тъй като мълчи и не се самосезира.

 

Според юриста Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите” ,„помощите” на ДОСТ заместват парите.

 

„Познатото кебапче, раздавано по избори преди години, е заменено от ДОСТ с хранителни пакети. От юридическа гледна точка партията на Местан е в нарушение на Изборния кодекс, който не позволява да се раздава нищо друго освен агитационни материали по време на предизборната кампания. Кило брашно или кило захар трудно могат да минат за такива.

Оправданията от партията, че това са пакети с които щели да подпомагат социално слаби семейства след изборите са несериозни и не обясняват защо на пликовете са логото и номера на бюлетината на ДОСТ.

Всъщност това едва ли изненадва някой защото практиката под някаква форма да се купуват избиратели е спътник на всички избори до сега. В случая полицията е реагирала необичайно бързо и е иззела част от тези пакети.

В конкретната ситуация е налице на пръв поглед дребното нарушение на закона и то изглежда безобидно. Но няма как да не припомня Теорията на счупения прозорец, която се свежда до това, че в повечето случаи затварянето на очите пред на пръв поглед дребни нарушения води след себе си до извършването на все по-големи и по-големи нарушения.

По тази причина е от голямо значение да бъде приложена цялата строгост на закона и партията на Местан да понесе своята отговорност. Разбира се, с уговорката, че трябва да се прави същото и по отношение на другите на пръв поглед безобидни, а и не чак толкова безобидни нарушения изборните правила от другите партии.

Глобата за минаване на границата по време на предизборна агитация е малка – започва от 300 лв. и стига 1000 лв. Именно за това партиите предпочитат да я платят и да продължават да правят какво си искат.

 

Според Изборния кодекс хората на Местан са извършили нарушение, а  според самите тях – не са. Те смятат, че полицията няма право да им изземва пакетите с брашно, ориз, захар, при положение че са законно купени. Да, те имат документ за покупката, но не и разрешително да слагат логото на партията върху тях.

 

Ето и позицията на ДОСТ:

Във връзка с полицейската акция в Кърджали, при която противозаконно са отнети 400 пакета – собственост на ДОСТ, надлежно фактурирана и заплатена по банков път със средства на Обединение ДОСТ, председателят на Общинския съвет на партията в Кърджали г-н Рашит Рашит подаде Жалба до Окръжния прокурор срещу противозаконните действия на полицията.

Към жалбата, която съдържа официалната позиция на Областния предизобрен щаб на ДОСТ Кърджали, бихме добавили категоричната си позиция:

Действията на полицията, освен че са незаконни, представляват груба намеса на МВР в Изборите за 44-то Народно събрание;

Полицията съвместно, в координирана акция с медиите на Пеевски повтаря сценария от Костинброд`2013, като внушава на обществото предполагаеми бъдещи действия на Обединение ДОСТ за „незаконно раздаване на хранителни продукти“;

Полицията проявява арогантна избирателност, като си затваря очите не пред „предполагаеми бъдещи действия“, а пред документирани актове на раздаване на храни в торбички с логото ДПС от ДПС пред очите на всички, в това число и на полицията. Обърнете внимание, че това прави не който и да е, а кандидатът за народен представител (8ми в листата, председател на Общинския съвет в Джебел и председател на Общинския съвет на младежко ДПС в Джебел г-н Сейфи Мехмед Али)

Явно ДПС са недосегаеми за полицията, която дори ги закриля, а в същото време извършва истинска репресия спрямо Обединение ДОСТ.

 

Единственият резултат от действията на полицията е лишаването на няколкостотин крайно бедни семейства от Кърджали от хранителни продукти от първа необходимост. Настояваме полицията да възстанови незабавно противозаконно отнетата собственост на Обединение ДОСТ. Ние поемаме категоричен ангажимент, че тези 400 пакета ще бъдат раздадени след изборите на 26 март.

 

Г-н министърът на вътрешните работи Пламен Узунов, вицепремиерът ген. Стефан Янев, отговорен за изборите, и министър-председателят проф. Огнян Герджиков дължат отговор на въпроса така ли ще гарантират честността и прозрачността на изборния процес, или ще се окажат верни оповестените в медийното пространство твърдения, че ДПС си има МВР министър в служебното правителство като отплата за подкрепата в президентските избори.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3870 |06.03.2017 Фрогоко: Тапа на ”Шипченски проход”, столичани псуват . 8| 5708 |25.02.2017 Идея: Личният лекар плаща глоба, ако вдигнем кръвно или захар . 1| 3805 |23.02.2017 ФРОГОКО: Нинова мери сили с 32-ма кандидати за вицепрезидент на Социнтерна . 7| 5122 |16.02.2017 ФРОГОКО: Освободените губернатори хванаха Герджиков в лъжа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads