Реклама / Ads
3| 9415 |05.04.2017 НОВИНИ

ФРОГОКО: Хора на Москов разсипаха Центъра по хематология

.
Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) остана без кадри. Положението се спасява от доктор от Пловдив, който пътува всеки ден, научи Фрог нюз.
 

В края на миналата година в Националния център не е имало кой да определя кръвните групи на донори и пациенти и затова по спешност бил командирован пловдивския специалист. Кризата на кадри започнала с идването на хора на бившия здравен министър д-р Петър Москов. Той назначил своя колега д-р Николай Андреев от болница „Св. Анна” за директор на НЦТХ, който по мнението на запознати с неговите способности, е некомпетентен в областта на имунохематологията. Той от своя страна назначил за свой заместник небезизвестният д-р Васко Кацаров, който бе разследван преди петнадесетина години за корупция в качеството му на директор на Пета градска болница. На всичкото отгоре медикът е акушеро-гинеколог, а не хематолог. Най-скандалното обаче е, че д-р Кацаров е бил изпълнителен директор на гръцката фирма „Епсилон България”, която започва да печели повечето обществени поръчки на Центъра, твърдят запознати. Справка от архива на процедури по ЗОП на НЦТХ показва как фирмата печели на търг позиции на стойност под 10.000 лв. След идването на д-р Кацаров случайно или не сумата става 1, 500, 000 лв.

 

 „Десетина фирми, които от 15 години доставяме по различни позиции разни реактиви бяхме дисквалифицирани кой за запетайка, кой за друго, тоест НЦТХ ни елиминира още на етап плик 1, тъй като цените ни са много по-ниски от спечелилите 2 фирми, една от които е „Епсилон”, разказва Микаела Георгиева, управител на МГ Лаборатория, дистрибутор на Ortho-Clinical Diagnostics.

 

Нейната фирма губи и на търг за скрининг за антитела на пациенти, в който е единствен участник. „Заданието изисква реактиви за 10000 изследвания. Аз надлежно калкулирах и оферирах реактиви за 12000 изследвания, което е с 2000 повече”, разказва за абсурда Георгиева.

 

Тя не е единствената, която се сблъсква с парадоксите на Центъра. Елка Бързакова, собственик на „ЛК Сърджикал” разказва: „Продавахме по 1200 консуматива за производство на тромбоцитен концентрат на НЦТХ. Центърът работеше с „Епсилон”, но те произвеждаха 300. Изведнъж, когато се появиха д-р Кацаров и д-р Андреев, „Епсилон” стана предпочитаната фирма. НЦТХ през 2016 г. пожела във всеки сак да има срок на годност. В момента, в който отворите машината и сложите тези сакове и произведете тромбоцитния концентрат, той може да е годен 3-4 дни. Няма нужда на всяко сакче да се слага срок на годност. Това беше причината да бъда отстранена от последния търг. Същите сакове без изрично посочен срок на годност продавам на Военна болница и там нямам никакъв проблем. Освен това имам разрешително за тях от ИАЛ, така че Центърът няма основание да има такова изискване. С делата си д-р Андреев кара болниците да не работят с НЦТХ, а с частните му лаболатории”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5778 |04.04.2017 ФРОГОКО: Д-р Семерджиев уредил роднина на жена си в НЗОК? . 3| 8133 |03.04.2017 Само във Фрог: Оперираха Московски по спешност . 1| 6207 |03.04.2017 Само във Фрог: И Москов уредил човека на Семерджиев с важен пост . 3| 4241 |01.04.2017 Стойчо Кацаров: Москов направи лекарите зависими

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads