Реклама / Ads
4| 6774 |07.02.2018 НОВИНИ

Фрогоко: Кадър от ДС оглави Инспектората в ДАБ

.
След двумесечно ослушване и партизански конспирации най-сетне шилото проби торбата. Оказа се, че назначеният през декември 2017 г. началник на Инспектората на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет Лъчезар Василев Еленков е разконспириран още през 2010 г. като щатен кадър на Държавна сигурност.
 
През 1984 г. др. Еленков е назначен за разузнавач в Столично градско управление на Държавна сигурност, а през декември 1989 г., след началото на промените, е преназначен за инспектор. Нищо лошо. Остават само въпросите: защо е трябвало да бъде обявяван конкурс, да бъде формирана комисия, кандидатите да подават документи и да дават интервюта пред комисията, след като отдавна е ясно, че служителите от ДС се ползват с предимство и при други равни обстоятелства следва да бъдат предпочитани за назначаване на държавна служба?

Дали опитът на др. Еленков от следене и репресиране на български граждани ще му помогне да изпълнява отговорните си задължения като ръководител и единствен служител на Инспектората? Според длъжностната характеристика на ръководителя на Инспектората, той е пряко подчинен на председателя на ДАБ и получава една от най-високите заплати в агенцията, непосредствено след заместник-председателите и главния секретар.  

Инспекторатът осъществява административен контрол върху дейността на агенцията, като извършва комплексни, планови, тематични, извънпланови и последващи проверки на структури, дейности и процеси; осъществява контрол по предоставянето на административни услуги; контролира спазването на предписанията на компетентните органи при извършени проверки и др. Инспекторът-инспекторат има право да сигнализира при нарушаване на гражданските права на търсещите закрила, да реагира и да предлага мерки при корупция и други нарушения на закона.

Погледнато формално, всичко е нормално.
Доскорошният шеф на Инспектората Кирил Дуков, опитен и обръгнал кадър на 73 години и съпруг на депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова (самодейна поетеса, прочела от трибуната на Народното събрание пламенна ода за чутовния народен герой генерал-лейтенант д-р на противопожарните науки г-н Бойко Борисов),  трябваше да отстъпи мястото, но  председателката на ДАБ г-жа Петя Първанова дали е сигурна, че в лицето на (бивш) служител от репресивния апарат на комунистическия режим, обявен за престъпен от Народното събрание, ще има солидна опора, компетентен и принципен радетел за европейския курс на българската държава?

Кой и как е оповестил и поканил въпросният победител в конкурса да се включи в надпреварата за престижната и доходна длъжност? Кой и как го е консултирал при подготовката му за „оспорваното” състезание?
Защо зад мнозинството служители от сегашното МВР рано или късно изниква тъмната сянка на бившите и не толкова бивши ченгета от ДС?
Казва ли ти някой...

Калин Софийски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6876 |06.02.2018 ФРОГОКО: НПО спира източването на КТБ със свой законопроект . 0| 4741 |18.01.2018 ФРОГОКО: МЗ подхлъзна общинските болници, 28 млн. лв. не са само за тях . 4| 4245 |14.01.2018 Данаил Кирилов: Рано е да се коментира кой ще оглави новосъздадения антикорупционен орган . 5| 4587 |11.01.2018 Фрогоко: Председателството започна без подписано споразумение с БАН за повече пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads