Реклама / Ads
9| 11419 |15.08.2017 НОВИНИ

Фрогоко: Министър и парламент срещу президента Радев за изтребителите

.
Красимир Каракачанов
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е в съюз с двама шефове на комисии в парламента в завера против нови изтребители за българските военновъздушни сили. Под огромен натиск от двете страни е поставен и командирът на ВВС ген. Цанко Стойков, чийто подпис стои под военната експертиза на за шведските Грипен. Той дори мислел за оставка.
 

От една страна генерал-майор Цанко Стойков е натискан от президента Румен Радев да се изпълнява решението на служебното правителство на Огнян Герджиков, а от друга страна трябва да  се съобразява с мнението на сегашния шеф на парламентарната Комисия по отбрана и сигурност генерал от резерва Константин Попов. И двамата му са били шефове. Източници на Фрог информират, че ген. Стойков вече не издържал на напреженинето и е бил готов да си подаде оставката.

От месец насам министърът на отбраната Красимир Каракачанов взе  да шикалкави за новите изтребители, като постави на карта отпускането на необходимите милионни за тяхното закупуване. На среща в министерството на отбраната с Комисията "Грипен" Каракачанов риторично задава въпроса, кои биха могли да бъдат онези противници, които застрашават нашия суверенитет и националната ни цялост. Сам си отговаря, че знае кои са /б.р. навярно Русия и Турция/ . А заключението му е до болка вярно. „Колкото и да се напъвам, говорейки специално за тези страни, си мисля, че с една, две или три ескадрили, не можем да спрем техните въздушни флоти“. От думите му се разбира още, че той няма да бърза да вземе решение за изтребителите, а ще изчака решението на комисията "Грипен", в чиито правомощия обаче не е да предложи решение за избор на изтребител.

Каракачанов явно споделя и нечие чуждо експертно мнение за изтребителите, което се вижда от другите въпроси, които задава пред парламентарната комисия: „Каква всъщност бойна техника и способности ни трябват? Най-необходими ли са ни тези тежки бронирани машини, които сме заложили? А защо не бомбардировъчна авиация, щурмови самолети, а говорим само за изтребители? С какво ще ни решат проблемът 8 или 16 изтребителя? Кой проблем точно ни решават, срещу кой противник за какъв вид бойни действия?”.

Въпроси много, а решение никакво. Навярно Каракачанов ще се ослушва за мнението на премиера Борисов, който днес казва едно, а утре друго. И така мечтата на президента Румен Радев да види ВВС с нови изтребители ще остане неосъществена като мечтата на бившия командир на ВВС Румен Радев.

Нещо повече, войводата от ВМРО дори влезе във връзка с руския гигант МиГ за договоряне на модернизация на наличните Мигове и използването им до 2029 г. Това щяло да даде възможност за увеличение на военните заплати, за попълване на армията с професионални войници и за придвижване напред на другите два модернизационни проекта и най-вече този на сухопътните войски.

За стоте дни на  правителството закръгленият вицепремиер ще бъде запомнен само със смешно пъчене и позиране на военни празненства и обещания за светло бъдеще на армията. Досега нито е опровергал твърдението на предшественика си ген. Стефан Янев   , че войската ни е гола вода и няма почти никакви възможности, нито отваря повече дума за наборна армия, нито е увеличил армейските заплати. Само с половин уста и в бъдеще неопределено време говори за увеличаване на военния бюджет. Ще го запомним с обещанието за модернизация на флота тези дни по случай празника. Изводът сам се налага - 100 дни обещания! Нищо друго.

Пази Боже Каракачанов да прогледа! Ей, колко е бил прав Алеко!.Пък и да проледа, ще е само с едното око и то за собствения си интерес. Успя да прикотка на своя страна генералите, които сякаш са доволни от собственото си армейско благополучие с пенсия и заплата. Успя да се обгради с верни кучета от собственото си ВМРО и приятели. Спечели и премиера на своя страна с наколенки от типа , че е Обединител като цар Борис III . И засега му е широко около врата.
Засега!!!

Калин Джумайски




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4297 |15.08.2017 Министър Нанков обещава да не вдига цената на винетките . 1| 4982 |11.08.2017 Културният министър: Боршош не е актуален . 5| 6631 |11.08.2017 Мануела Малеева: Министър Ангелкова, не се дръжте арогантно . 0| 6194 |14.08.2017 Каракачанов разчита на Комисия в парламента за вдигане на военните заплати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads