Реклама / Ads
0| 5747 |13.04.2016 НОВИНИ

Фрогоко: Москов се крие от лекарите зад гърба на Борисов

.
Една седмица измина от националния лекарски протест, но хаосът в родното здравеопазване продължава да е все така унищожителен. Медиците останаха без глас да обясняват колко е фатална реформата на Петър Москов, но нито той си взе поука да не продължава в същия дух, нито пък министър-председателят му потърси сметка за сътворените безобразия, които се атакуват в съда.
 

Въпреки безнадеждното положение лекарите продължават да вярват, че не всичко е загубено и да се самозаблуждават, че без оставката на министъра здравеопазването ще се вдигне на крака. За тази заблуда принос има ръководителят на тяхната съсловна организация д-р Венцислав Грозев.

 

До последно той вървеше в един коловоз с Москов и играеше по неговите правила зад гърба на своите колеги. Именно съглашателството му със здравния министър породи искания за неговата оставка и той смени курса, но не напълно.

Въпреки че вижда, че министърът води здравеопазването към гибел, той не посмя да му поиска оставката. Защо ли? Според негови колеги, е поел ангажименти към Москов още преди да замени д-р Цветан Райчинов. Двамата се виждали преди заветния събор, на който е избран, но разговорът остава в тайна.

 

Д-р Райчинов пък има пръст в избирането на д-р Грозев за шеф на БЛС. Той обиколи цялата страна с пари от членския внос на колегите си, за да агитира лекарите да гласуват за него. За това сигнализира още тогава д-р Андрей Кехайов.   

След като отстъпи мястото си на д-р Грозев, той стана председател на Централната комисия по етика към МС, което надали е случайно.

 

Именно д-р Грозев разколебава Бойко Борисов да иска оставката на Москов. От името на БЛС медикът изпрати декларация до него, Цецка Цачева и самия д-р Москов, в която призовава: „ - ВЪРНЕТЕ ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА

- ВЪЗСТАНОВЕТЕ ЕФЕКТИВНОТО ДОГОВОРНО НАЧАЛО

- ОСИГУРЕТЕ РЕАЛНО ФИНАНСИРАНЕ И ГАРАНТИРАН ДОСТЪП ДО КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

- НЕ УБИВАЙТЕ ТАЗИ ВЕЛИКА ПРОФЕСИЯ!”

 

И разбира се, в тази декларация не се споменава и думичка за оставки. В дози дух бе и декларацията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, която обаче бе много по-критична от тази на БЛС.

 

Въпреки че част от лекарите бяха милостиви към Москов и не му поискаха оставката, министърът и Борисов не им се отблагодариха подобаващо с разумни реформи, а вместо това оставиха кризата да се задълбочава светкавично.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8444 |08.04.2016 ФРОГОКО: Осъдиха МЗХ заради зам. министър Грудев . 0| 6055 |07.04.2016 Д-р Петров за Фрог: Москов ме изкара двигател на протестите! Да каже името ми! . 0| 8102 |07.04.2016 М. Андреев: Собствеността на „Булгартабак" крие опаснност за националната сигурност . 0| 4964 |06.04.2016 Фрогоко: Москов пак слива болници! Обединява Шуменската и Новопазарската

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads