Реклама / Ads
7| 11308 |12.10.2017 НОВИНИ

ФРОГОКО: Д-р Москов се върнал в „Св. Анна”, но никой не го е виждал

.
Д-р Петър Москов Източник: БГНЕС
Бившият здравен министър д-р Петър Москов обяви публично, че се е върнал на работа в болница „Света Анна”. „Работя там, където и последните 20 години”, уточни той. Негови колеги обаче изобщо не са го виждали до ден-днешен, споделиха те пред „Фрог нюз”, като предположиха, че хем взема заплата, че хем не се вясва на работа.
 

Официално от болницата заявиха, че д-р Москов е в неплатен отпуск, още от времето, в което е бил министър. Заплата не получава, но му се пази мястото.

 

Докога обаче ще му се пази мястото? И защо толкова категорично заяви бившият здравен министър , че се е върнал на работа? Крие ли нещо?

 

Както не стана ясно работното му място, така и управлението му не бе кристално чисто. То ще се запомни с пръстовите отпечатъци, със скандала с турските ваксини, с повечето отменени негови наредби, като например №2 за основния пакет.  

 

В ефира на bTV той се похвали с въвеждането на пръстовия идентификатор.

 

„Пръстовите отпечатъци са един от механизмите за промяна на здравната система. Информационната система и софтуерът струваха около 370 000 лв. Още толкова дадоха болниците за закупуване на четци. Цялата сума е около 850 000 лв. Съдът го отмени и се реши да се върви към обща единна национална идентификация – карта, чип и не знам какво”.

 

Сметките на д-р Москов обаче се отнасят само за Здравната каса. Него обаче не го е грижа за огромните суми, които са дали болничните заведения за пръстов идентификатор. Общо те са похарчили около 10 млн. лв., твърдят медици

 

„Ваш пръстов отпечатък не се пази. Тази база стои в архива на Касата. Сегашната идея е този идентификатор да се замени с електронна здравна карта. Самото й изработване струва около 200 млн., а дистрибуцията й около 100 млн. Служебното правителство дойде с идеята да разруши всяко едно оръжие, което държавата има в сферата на здравеопазването”.

 

Спорно е твърдението на Москов, че не се пазят пръстовите отпечатъци. Защо тогава стоят в архива на НЗОК? Според европейската директива, при всяко влизане и излизане от болницата, личните данни трябва да бъдат заличавани.

 

„Електронната здравната карта е една много проста карта, която струва стотинки. Горе-долу ще струва под 1 млн. лв. на НЗОК. Тя ще е много по-евтина от пръстовия отпечатък. Дистрибуцията ще е без пари. Личните лекари ще ги вземат от Районните здравни каси и ще ги раздават безплатно. Нещата ще се опростят с въвеждането догодина на електронни документи, които ще играят роля и на такива карти”, обясни д-р Николай Болтаджиев от Националното сдружение на частните болници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4814 |11.10.2017 ВАС отмени основния пакет на Москов . 1| 4735 |03.10.2017 Московски: Ще има безопасност на корабоплаването с Румъния . 0| 5552 |29.09.2017 ФРОГОКО: Ердоган иска над 10 милиарда годишно от Иракски Кюрдистан . 1| 4565 |27.09.2017 Уволниха медиците от „Пирогов”, върнали пациента, който почина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads