Реклама / Ads
3| 6497 |16.03.2018 НОВИНИ

Фрогоко: Нов скандал зрее в здравеопазването заради кривите сметки с чуждите каси

.
140 млн. лв. дължи НЗОК на чуждите здравни каси за тази година, а не 7 млн. лв., както бе обявено от зам.-здравния министър Жени Начева, обясни пред Фрогнюз Боян Бойчев, представител на Асоциацията на индустриалния капитал в Надзорния съвет на Касата.
 

В тази връзка болнични директори изразиха опасения, че обещаното увеличение на бюджетите на лечебните заведения няма да се състои, за да може Касата да изплати задълженията си към чуждестранните здравни фондове. Дали обаче техните съмнения ще се окажат основателни, ще стане ясно до края на месеца.

 

Според Боян Бойчев, Националния рамков договор за 2018 г. е приет и в него фигурира въпросното увеличение на бюджетите. Поради тази причина няма как записаното в Договора да не бъде изпълнено.

 

Ето какво още обясни той:  

 

„Бюджетитите на болниците са увеличени от порядъка на милиард и 600 млн. лв. за болнична медицинска помощ. Има увеличени цени на клиничните пътеки. Очакваните дефицити, свързани с плащания към здравноосигурителни каси на ЕС за тази година, са в размер на 73 млн. лв., тъй като тази година е гласувана в НС. Задълженията, които трябва да бъдат платени са повече, но има решение на Надзорния съвет, с което се възлага на управителя на Касата, да проведе срещи с всяка една от чуждите каси, където има закъснения с плащанията, и да се постигнат споразумения за отсрочване на плащанията. Сумата за плащане към чужди здравноосигурителни каси ще остане 73 млн. лв. за тази календарна година.

 

Реалната сума, която трябва да бъде платена тази година, е 140 млн. лв.  Имахме извънредно заседание на Надзора за разминаването на изнесената сума от 7 млн. и тази от 140 млн. лв. Установената причина за разминаването в сумите е неправилно осчетоводяване на задълженията към чужди каси. Те са били осчетоводявани в информационната система на Касата в момент, в който е имало готовност за плащане, което е противоречи на всякакви счетоводни практики и Закона за счетоводството. Ние наредихме тази практика да се спре и оттук нататък във всеки момент вече ще е ясно какви са задълженията, кога им е падежът и колко от тях са просрочени. Разминаването е заради вътрешни правила, приети през 2006 г., обобщи Боян Бойчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 13676 |16.03.2018 Брюксел се заинтересува от Гинчето след скандалните данни за купувача на родната ЧЕЗ . 3| 7182 |10.03.2018 Кадиев: Има опит да се размие скандала за ЧЕЗ . 26| 8769 |09.03.2018 Нов скандал: Руски политик нарече управляващите негодници и дегенерати . 3| 5912 |07.03.2018 Бойчев: Една година кабинет - скандал след скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads