Реклама / Ads
0| 8443 |08.04.2016 НОВИНИ

ФРОГОКО: Осъдиха МЗХ заради зам. министър Грудев

.
Васил Грудев
ВАС спря действието на измененията към Наредба 11 за прилагането на мярка 214 „Агроекологични плащания“ по жалба на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители. Съдебното решение е окончателно и чрез него се защитават интересите на над 1300 стопанства, които изпълняват 5-годишен план за сеитбооборот и 90 % от които са с одобрени проекти през 2012 и 2013 г. От ААЗП искат оставката на Грудев и смяна на модела „грудевци“.
 
Измененията към Наредба 11 бяха инициирани от заместник министър Васил Грудев и според редица специалисти, земеделски асоциации и стопани целта им е била да пренасочат средствата за екологично българско земеделие към кръгове от фирми около висши чиновници в МЗХ.

Средствата по мярка 214 от ПРСР са предназначени за подпомагане на дейности, с които се опазва околната среда, подкрепя се биологичното земеделие и се запазва биологичното разнообразие. Според ААЗП промените в наредбата нанасят многопосочни и непредвидими последствия, от които ще пострадат хиляди земеделски стопани. От Асоциацията лично са получили уверение от представители на ЕК, че заради скандалната наредба евро-финансирането за селските райони ще бъде спряно. За това Фрог информира още преди няколко месеца.

„От промените в наредбата полза щяха да имат единствено неизрядните бенефициенти по мярка 214. Като асоциация сме доволни от решението на ВАС, защото то защитава българските земеделци, които произвеждат чиста земеделска продукция, която все по-рядко се намира по нашенските пазари и в магазини. Като граждани, обаче, сме силно обезпокоени, че некомпетентни лица като Васил Грудев взимат важните решения за българското земеделие. Призивът ни за оставката на този уличен в корупция заместник-министър остават в сила! Действително, правосъдните мерки са в правилната насока, но промяната на уродливият модел „Сапард“ за управление на европейски средства, който прерасна в модела „грудевки“, задължително минава през оставката на Грудев и разследване на всички приближени до него и Свилен Костов фирми. Засега стопаните могат да са спокойни, че Грудев няма да профука всички пари за несъществуващи гъски, пчели и патки“, заяви председателят на ААЗП по повод решението на ВАС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4624 |06.04.2016 Полиция в централата на УЕФА заради "Панама пейпърс" . 0| 4980 |06.04.2016 ДАНС нахлу във фонд „Земеделие” заради Порожанов . 0| 4962 |06.04.2016 Фрогоко: Москов пак слива болници! Обединява Шуменската и Новопазарската . 0| 4365 |06.04.2016 Още забрани за паркиране в София заради метрото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads