Реклама / Ads
3| 4305 |04.05.2017 НОВИНИ

Фрогоко: Пеевски подгони Хр. Ангеличин заради Дипломатическия клуб?

.
Повдигнаха второ обвинение на бившия зам.-външен министър Христо Ангеличин. "Първото бе за телефонните централи, сега е за самолетните билети. Обвинен е за нещо, за което Външно няма никаква възможност да контролира", коментира пред Фрог нюз адвокатът на Ангеличин Христо Ботев.
 

Ангеличин e обвинен, че не е упражнил достатъчно контрол върху работата на директор на дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" към министерството, в резултат на което министреството е платило, без да дължи, сума в размер на 494 458,03 лева на частно търговско дружество. Сумата е била "недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение - престъпление по чл.219 , ал.2 , вр. ал.1 , вр чл.26 , ал.1 от НК", посочват от прокуратурата.

Същевременно тя е била изплатена по силата на две споразумения между МВнР и Министреството на земеделието и храните (МЗХ), според които МВнР ползват услугите на въпросното търговско дружество през МЗХ, които имат договор с него след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ. Това е трябвало да направи отделно МВнР, смята прокуратурата и затова има образувано наказателно производство срещу Ангеличин през януари т.г. От прокуратурата допълват, че настоящото обвинение е повдигнато в хода на същото това производство от януари. Тогава на Ангеличин беше повдигнато обвинение за престъпление по служба, задето не е провел отделна обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МВнР.

 

"По двете дела има два явни факта. Обвиняват го, че е извършил престъпление точно за това, което е направил и неговият предшественик Кристиан Вигенин. Предполагам, че на него няма да му бъде повдигнато обвинение. Външно има споразумения с друго министерство, което е сключило споразумението с частната фирма, но на никого от тях няма да се търси наказателна отговорност. Това говори, че атаката е целенасочена срещу него. Цели се с тези две обвинения да бъде изолиран - професионално и политически", смята адв. Ботев.

 

МнВР беше единствената държавна институция, която се противопостави на приватизацията на Дипломатическия клуб в Горна Баня. Външно е отказало с мотива, че имотът е специален. Взет е през Агенцията за приватизация. Има предположения,  че обвиненията на Ангеличин имат общо с отказа за приватизация на Дипломатическия клуб. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3660 |04.05.2017 Фрогоко: За 4 месеца не е усвоено нищо от 320 млн. лв от ЕС за границата . 21| 19326 |02.05.2017 ФРОГОКО: Каракачанов без достъп до НАТО, ако оглави Отбраната? . 11| 19586 |02.05.2017 Само във Фрог: Пеевски настоял Караниколов да е министър на икономиката . 2| 5505 |28.04.2017 Фрогоко: Референдумът в Турция възроди идеята за Велика Албания в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads