Реклама / Ads
7| 10664 |19.09.2016 НОВИНИ

Фрогоко: Плащаме на руснаците 400 млн. за ”Белене” - за какво?!

.
Или никой в тази държава не чете документи, или всички приемат казаното от властимащите за абсолютна, последна и ненужно да бъде проверявана истина. Дори когато става дума за милиони и милиарди, които ще бъдат дадени неизвестно срещу какво и няма да подпомогнат нито социалната ни система, нито икономиката.
 
Точно такава изглежда и ситуацията с присъдената от Арбитражния съд сума за „произведено ядрено оборудване за АЕЦ „Белене“, която страната ни трябва да плати на „Росатом“. Борисов и Теменужка Петкова ни предупредиха ,че първите 400 милиона лева трябва да дадем веднага, защото „имало ежедневни лихви, които трябва да плащаме“.
Добре, господа, кажете ни когато отидете в магазина и си купите сирене, кога плащате - преди да влезете в магазина или след като ви дадат сиренето. Същото е и положението с ядреното оборудване, което „вече е произведено за АЕЦ „Белене“. Някой да го е виждал? Да е докарано на българската граница от руснаците? Няма такова нещо.

Значи плащаме за нещо, което би трябвало да съществува, но приемаме това на юнашко доверие и ей така, от добри чувства вадим едни 400 милиона първоначално и още толкова и даже отгоре след няколко месеца.

Хора от бранша твърдят, че „Росатом“ наистина е произвел това оборудване преди няколко години, но то вече е монтирано и работи в руска АЕЦ. Някой от родните „плащачи“ да е ходил до Русия и да е видял или пипнал това оборудване - не. Но за плащането настояват руснаците и ние сме готови да почнем с превеждането на парите, те нали са общи ,на бюджета и на държавата.

Нека сега да си представим следната ситуация: ние си плащаме сумата, присъдена ни от Арбитражния съд. Руснаците обаче казват: почакайте, след няколко месеца или години ще ви дадем това оборудване. Нали първо трябва да го произведат, а те си имат и други поръчки. Дали сме парите, а насреща - нищо. Борисов и Петкова вече не са управляващи, а наследниците им какво ще направят - ще съдят Русия ли? Или просто ще си замълчат, майната им на един 550 милиона евро, ние потрошихме толкова пари досега ,че тази сума няма да е нито последната нито първата.

Забелязвате ли, че Борисов иска решение на парламента за плащането на руснаците. Защо? Нали той „вади живи пари“ и ако не е премиер, друг това не може да го направи? Отговорът е ясен-с решението на парламента се търси „общата отговорност, а се избягва личната“. Така при възникване на ситуацията „парите дадени - оборудването го няма“ той ще си измие ръцете с депутатите, а от 240 души да търсиш отговорност просто няма как, това го знаем добре в България.

Така процесът на производство и предаване на ядреното оборудване може да продължи с години, а може и никога да не завърши. Или да ни пробутат съвсем друго оборудване, неотговарящо на заявката ни за „Белене“ и струващо много по-малко. Варианти много. Но пък сега Москва ще е доволна да получи едни пари ,срещу които не е дала нищо.

Едно към едно от Теменужка Петкова: "Арбитражният съд в Париж реши Националната електрическа компания (НЕК) да заплати половината сума от иска на руската компания "Атомстройекспорт" за поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене". Така НЕК ще трябва да плати на "Атомстройекспорт" 550 млн. евро. В замяна компанията ще получи оборудването."

Костадин Янев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4460 |17.09.2016 Плащаме на Русия за „Белене“ до края на годината . 1| 6050 |15.09.2016 Фрогоко: ”За зелен Младост” събра хиляди подписи за нула време . 3| 4951 |15.09.2016 ФРОГОКО: Софийска община - ковачница на президенти! . 2| 8079 |13.09.2016 ФРОГОКО: НЗОК крие откъде са парите за реклама на пръстовите отпечатъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads